Óriási füst száll fel a petrolkémiai finomító üzemből, ami szennyezi a környezetet
Fotó: Shutterstock

Az olajvállalatok többsége tesz a klímaváltozásra?

A klímakatasztrófa elkerülése érdekében kritikusan fontos, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés mértékét kettő Celsius-fok alatt tartsuk, amihez elengedhetetlen a nagyvállalatok „kizöldülése". Egy friss kutatás arra enged következtetni, hogy a legnagyobb olajvállalatok magasról tesznek a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokra.Egyre nagyobb a baj

A Párizsi Megállapodás üzenete a végletekig leegyszerűsítve így szól: Minden vállalatnak minél előbb meg kell valósítania a nettó zéró kibocsátást, abba kell hagyni a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését, át kell állni a megújuló energiaforrásokra, és a lehetőségekhez mérten minimum kettő, de inkább másfél Celsius-fok alatt kell tartani a globális felmelegedés mértékét. Mondanunk sem kell, nem a legideálisabb feltételek azoknak a vállalatoknak, amelyek petrolkémiai anyagok kitermeléséből élnek. Ettől függetlenül az olajvállalatokra is egyre nagyobb nyomás nehezedik, aminek következtében hirtelen grandiózus klímavédelmi tervekkel álltak elő. A Grantham Klímaváltozási és Környezetvédelmi Kutatóintézet tudósai megvizsgálták ezeket, és arra jutottak, hogy az olajcégek legtöbb esetben tudományosan megalapozatlan és megvalósíthatatlan célokat tűztek ki.

Kiábrándító eredmények

A Science tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók megvizsgálták a világ 52 legnagyobb, tőzsdén jegyzett olaj- és gázipari társaságának, köztük az Exxon Mobilnak, a BP-nek és a Suncor Energy-nek a károsanyag-kibocsátás-csökkentési céljait.

Ebből az 52 vállalatból csupán egyetlen cég, az Occidental Petroleum vállalta, hogy 2050-ig megteszi a szükséges lépéseket ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a felmelegedés, míg a Royal Dutch Shell a kettő Celsius-fokos követelmények betartására tett ígéretet. Ennyi. 52 vállalatból csupán kettő tudott előállni tudományosan megalapozott akciótervekkel.

A fejétől bűzlik a hal?

Simon Dietz, a tanulmány vezető szerzője és a London School of Economics and Political Science környezetpolitikai professzora szerint egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen eredmények születtek. Kifejtette, hogy tanulmányuk összhangban áll más kutatások megállapításaival, amelyek részletezik, hogy a világ államai és vállalatai olyan mértékben tervezik továbbra is égetni a fosszilis tüzelőanyagokat, amely összeegyeztethetetlen a Párizsi Megállapodás céljaival. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése nemrég feltárta, hogy a kormányok jó úton haladnak ahhoz, hogy 2030-ra olyan magasra növeljék az olaj- és gáztermelésüket, ami a 1,5 fokos limit kétszeresének felelne meg.

Ne hagyd ki!