Tehén metánt bocsát ki a réten
Fotó: Shutterstock

A teheneket okoljuk, de mi is hibásak vagyunk a metánkibocsátásért!

Az oszlásnak indult élelmiszerhulladék tonnaszámra bocsátja ki a globális felmelegedést okozó metángázt a nagy szeméttelepekről – állapítja meg egy friss tanulmány.

Mintegy 570 millió tonna ilyen, üvegházhatást okozó gáz kerül évente a légkörbe ipari és természetes folyamatok révén. A metánkoncentráció rekordütemben növekszik a légkörben – derül ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adataiból.

Visszafejtették

Néhány országban a metánkibocsátás fő forrása a mezőgazdaság és az állattenyésztés, különösen a szarvasmarhatartás. Az Egyesült Államokban az olaj- és gázipar is nagymértékben felelős érte.

Létezik azonban egy másik jelentős globális tényező: a szemét.

Műholdra szerelt detektorok jelentős metánmennyiséget mutattak ki néhány indiai, pakisztáni és argentin város felett, és a természettudósok közelebbről is megvizsgálták, mi lehet a kibocsátás forrása.

2020-ban készült nagyfelbontású műholdképek alapján kiderült, hogy a metán szeméttelepek felett gyűlt össze az argentin főváros Buenos Aires, az indiai Új-Delhi és Mumbai és a pakisztáni Lahore felett – derül ki a héten, a Science Advances című lapban megjelent publikációból.

Egy Mumbai szeméttelep például óránként 9,8 tonna metánt eresztett a légkörbe, ez évente 85 ezer tonnának felel meg. A vizsgált Buenos Aires-i lerakó pedig évi 250 ezret, más összehasonlításban az egész város által kibocsátott metánmennyiség felét.

Ennél csak több lesz

A megfigyelésekből kiderül, hol kell csökkentő intézkedéseket bevezetni – mondta a tanulmány társszerzője, a holland Joannes Maasakkers. Ilyen lehet az élelmiszerhulladék komposztálása, vagy a metán begyűjtése biogáznak.

A szeméttelepek jelenleg a globális metánkibocsátás 11 százalékáért felelnek.

A lerakók nagysága 2050-re hetven százalékkal nőhet,

miután a világ népessége is sokasodik.

Miután a metán 80 százalékkal „erősebb” a széndioxidnál, egy húsz éves időtartamot tekintve a metánkibocsátás csökkentése gyorsan hatással lenne a klímaváltozás alakulására – mondta Maasakkers.

A műholdas technológiák lehetőséget nyújtanak a tudósoknak arra, hogy pontosan behatárolják az adott helyhez köthető kibocsátásokat. A szeméttelepekhez köthető kibocsátás mértéke sok dologtól függ: például a talaj állapotától, az időjárástól is.


Ne hagyd ki!