A brit ITV kétfrontos támadást indított az Amazon ellen. A tévécsatorna kiderítette, hogy a e-kereskedelem amerikai óriása egyik skóciai raktárában évente többmillió terméket semmisítenek meg. Nagy részüket hibátlan állapotban, bontatlan csomagolásban. Miért?


Az ITV oknyomozó riportjában egy korábbi Amazon dolgozót is megszólaltatott. A névtelen informátor arról tájékoztatta a csatornát, hogy a Skóciában található Dunfermline-i Amazon raktár heti szinten 130 ezer tárgyat semmisít meg. Ez azt jelent, hogy az Amazon éves szinten közel 7 millió terméket egyszerűen bedarál. Ráadásul a Dunfermline-i raktár csak az Egyesült Királyságban ragadt termékek likvidálásáért felel, így világszinten nagyságrendekkel magasabb lehet az elpazarolt termékek száma.

Óriási pazarlás

A névtelen informátor arról beszélt az ITV-nek, hogy az Amazon heti 130 ezres megsemmisítési kvótát írt elő a helyi alkalmazottaknak. A televízió áprilisban rejtett kamerával utánajárt az egykori dolgozó állításainak, amelyek a riportban végül igazolást nyertek. A csatorna ottjártakor éppen 124 ezer termék várt megsemmisítésre. Az ITV 28 ezer olyan terméket is talált, amelyeket „adomány" címkével láttak el.

Az informátor azt is elmondta, hogy semmi logika nincs abban, hogy mi kerül megsemmisítésre. Az Amazon semmit sem kímél a MacBookoktól és iPadektől kezdve a porszívókon és ventilátorokon át egészen a bontatlan arcmaszkokig. Hozzátette, volt olyan nap, amikor indoklás nélkül 20 ezer érintetlen csomagolású arcmaszkot semmisítettek meg. A pusztulásra ítélt termékek fele soha nem hagyta el az Amazont, míg a maradékot a tökéletes állapotban lévő, visszaküldött termékek alkották. A televízió megkeresésére az Amazon szóvivője az alábbiakat közölte:

Azon dolgozunk, hogy egyetlen terméket se kelljen megsemmisítenünk, a prioritásunk pedig az, hogy az el nem adott termékeket újraértékesítsük, jótékonysági szervezeteknek adományozzuk, vagy újrahasznosítsuk. Az Egyesült Királyságban egyetlen termék sem kerül hulladéklerakókba. Végső megoldásként az eszközöket elküldjük energia-visszanyerésre, de keményen dolgozunk annak érdekében, hogy ezeket az eseteket nullára csökkentsük.


Vagyis az Amazon szerint nem úgy mennek náluk a a dolgoh, mint ahogyan az a TV-riportban szerepel. Így a cég arra sem válaszolt, hogy milyen, feltehetően üzleti megfontolások húzodnak meg a "zúzás" mögött.

Nem az első eset

2019-ben a Daily Mail is beépült az Amazonhoz. A hírlap egy másik raktár háza táján kutakodott, és nagyjából ugyanazokat a körülményeket tapasztalta, amelyeket most az ITV. Annyi a különbség, hogy a Daily Mail azt is kiderítette, hogy az Amazon hulladéklerakókba szállította a megsemmisített eszközöket.

A szóvivő nem kommentálta az ITV azon kérdését, hogy a cég változtatott-e valamit a 2019-es hulladékfeldolgozási szokásain.

2019-ben a riporterek azt is kinyomozták, hogy az Amazon franciaországi leányvállalata éves szinten több mint 3 millió terméket semmisít meg.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!