Sikeres nő a magasba emeli a kezét naplementében, lehet, hogy pont a Canva alapítója
Fotó: Unsplash

A mama nappalijából indult, ma már eszement pénzt ér ez a cég

Melanie Perkins barátjával, Cliff Obrecht-el 2013-ban alapította meg napjaink egyik legnépszerűbb ingyenes online dizájn platformját, a Canva-t. A cég értéke alig nyolc év alatt elérte a 15 milliárd dollárt, amely a napokban 40 milliárdra nőtt egy befektetésnek köszönhetően. A Canva így a világ ötödik legértékesebb magánkézben lévő vállalatává vált.

A nagyok között

A Canva a gigantikus értéknövekedését egy friss, 200 millió dolláros tőkebevonásnak köszönheti. A vállalat piaci értéke öt hónap alatt több mint kétszeresére nőtt. De úgy is mondhatjuk, hogy egy év alatt majdnem a hétszeresére. A CB Insights üzleti adatszolgáltató információi szerint a Canva így belépett az igazi nagyágyúk közé. Csupán négy magánkézben lévő cég létezik, amely értékesebb az ausztráliai vállalatnál:

  • Elon Musk űrvállalata, a SpaceX,
  • a TikTok-ot birtokló kínai ByteDance technológiai vállalat,
  • a Stripe fizetési platform
  • és a Klarna pénzügyi technológiai cég

A finanszírozás a két társalapítót Ausztrália 10 leggazdagabb embere közé katapultálta.

Emberbaráti szeretet

A 2013-ban alapított vállalat szinte azonnal óriási sikereket aratott könnyen használható, letisztult felületének köszönhetően. Az elmúlt években 190 ország felhasználói már több mint kétmilliárd sablont hoztak létre az oldal segítségével. Olyan hírességek is népszerűsítik a Canva-t, mint Woody Harrelson és Owen Wilson. A Canva óriási népszerűségnek örvendett a pandémia alatt, aktív felhasználói bázisa 60 millió főre nőtt. A cég tájékoztatása szerint a Fortune 500 vállalatainak 85 százaléka használja a Canvát valamilyen szinten. Az előrejelzések szerint a cég bevétele év végére meghaladhatja az egymilliárd dollárt. A platformnak nagyjából 500 ezer fizető felhasználója van, köztük a Zoom, a Salesforce, a Paypal, a Marriott International és az American Airlines.

A vállalat értékével párhuzamosan a munkavállalók száma, a csapat is gyarapodott. Idén több mint 1000 embert vett fel a Canva.

Melanie Perkins és Cliff Obrecht a cég 36 százalékát birtokolják, de ahogy korábban fogalmaztak, egyáltalán nem olyan típusok, akik halmoznák a pénzt, éppen ezért rengeteget fognak jótékonykodni a jövőben. A legfrissebb értesülések szerint a jegyben járó alapítók a cég vagyonának 30 százalékát tervezik eladományozni.

A Canva sikersztorijáról korábban mi is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.


Ne hagyd ki!