Elektronikai újrahasznosítás? Milliárdos üzletté nőtt egy bécsi startup

Használt kütyükből csinál pénzt az osztrák "jó Amazon"

Bő egy évvel a tavalyi, 17 millió dolláros tőkebevonás után az osztrák Refurbed vállalat újabb 54 millió dolláros befektetéshez jutott. És a startup még csak alig négy éve indult útjára.


A Refurbed egy kimeríthetetlennek tűnő piacon üzemel. Újrahasznosított elektronikai hulladékoknak, például telefonoknak, számítógépeknek biztosít egy online piacteret, amelyeket aztán a piaci árnál jóval olcsóbban, mégis jellemzően 12 hónapos garanciával vásárolhatnak meg az ügyfelek. A cég jelenleg Németországban, Ausztriában, Írországban, Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban van jelen, de az új finanszírozásnak köszönhetően tovább terjeszkedhet az öreg kontinensen. És nagyon úgy néz, hogy van kereslet a „termékeire".

Aggasztó adatok

Az ENSZ Global E-waste Monitor adatai szerint 2019-ben világszerte 53,6 millió tonna elektromos hulladékot (e-hulladék) dobtak ki az emberek. A Refurbed alapítói meglátták a jelenségben rejlő lehetőséget, és bele is vágtak az üzletbe. Sikereikhez nagyban hozzájárult, hogy a vásárlók is egyre tudatosabbak, akik a környezetvédelem érdekében fokozatosan átpártolnak az újrahasznosított elektronikai eszközökhöz.

A startup becslései szerint a 2017-es indulása óta már nagyjából 170 tonnányi e-hulladékot értékesített, amely több mint 800 ezer eladott termének felel meg. Ezzel 31 ezer tonnával javította a világ szén-dioxid kibocsátását. A cég jelenleg több mint 130 kereskedővel dolgozik együtt. Tavaly nagyjából 100 millió dollárnyi árut értékesített, amely háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest. A cég remek eredményeket produkál, de sajnos tevékenysége továbbra is csak csepp a tengerben. Európa napjainkban 22 százalékos részesedésért felel a globális e-hulladék termelésében. Ez azt jelenti, hogy az átlagos európai lakos évente 16 kiló e-hulladékot állít elő. A becslések szerint a globális e-hulladék éves mennyisége 2050-re elérheti a 110 millió tonnát is.

Nincsenek egyedül

Szerencsére a Refurbed mellett számos másik cég is azon dolgozik, hogy csökkentse az e-hulladék környezeti hatását. A legnagyobb piaci szereplő az egyesült államokbeli, 2010-ben alapított Swappa. De nem kell messzire menni, Franciaországban is található egy igazi gigász, a Back Market. A Back Market idén májusban 324 millió dolláros befektetéshez jutott.

A Refurbed alapítói azonban kifejtették, hogy a francia cég jelenleg a terjeszkedésre koncentrál, ami az USA-t és Japánt érinti, így rengeteg hely marad számukra az európai térhódításra. Németország példáját hozták fel, ahol fogyasztói elektronikai piac nagyjából 35 milliárd dollárra tehető. Az újrahasznosító üzletág ennek a 10 százalékát simán benyelheti. És ekkor még csak egyetlen országról beszélünk, így óriási potenciál van az osztrák cégben, és úgy en bloc az üzletágban.

A cég célja, hogy a közeljövőben az újrahasznosított termékek „jó Amazonjává" váljon.

Ne hagyd ki!