Elveszi vagy segíti az írók munkáját az MI?
Fotó: Shutterstock

Magyarul írt mesét a MI, igaz, bele kellett nyúlni

8 óra alatt 12 rövidebb mesét írt kisfiának egy magyar anyuka a mesterséges intelligenciára (MI) épülő ChatGPT program segítségével. Jogos a kérdés, hogy kihívást vagy segítséget jelent a kortárs íróknak az MI fejlődése?


Saját mesekönyt néhány óra alatt

Bereczki Nóra saját meséket írt a két és fél éves fia altatásához. Ehhez a ChatGPT nevű nyelvi modellt vette segítségül, amivel 8 óra alatt 12 darab rövid történet született. Ahogyan arról beszámolt, a programmal generált mesék szövegei rövidek, könnyen érthetők és szórakoztatók voltak. Egy másik alkalmazással (Midjourney) illusztrációkat is készített a történetekhez. Mindezeket egy könyvbe szerkesztette, kinyomtatva, a végeredmény pedig tetszett a kisfiának is.

A történetek előállításának feltétele volt, hogy a lehető legegyszerűbb mondatokkal meg kellett adni hozzájuk a legfontosabb információkat, például az elképzelt alaptörténetet, a témát és a végkifejletet. Ezek hiányában a program nem feltétlen generált élvezhető eredményt.

A meseíró projektben az utómunka vitte el a legtöbb időt. Bereczki Nóra kiemelte, hogy egészen jól működött a robot magyar nyelven, azonban a szöveghez utólag hozzá kellett nyúlni a nyelvi hibák miatt. Úgy tűnt, hogy az MI-nek főleg ragozás és szintaxis terén kellene fejlődnie.

A vízcseppnél azt kértem, hogy írjon X szavas mesét a vízcsepp körforgásáról, amire adott egy történetet. Én ebben utólag azért még átírtam szavakat, kisebb szakaszokat, hogy a végeredmény jobban tetszen

- idézi Bereczki Nórát a hwsw.

A kortárs írók riválisa vagy segítsége?

Néhány hete tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI cég a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel.

A hwsw szerint szövegírásban, főleg a kreatív írói munkában egyelőre biztosan nem fogja átvenni a szakemberek helyét a generatív nyelvi modellen alapuló program, de kiegészítő eszközként felgyorsíthat néhány munkafolyamatokat.

Az egyetemeken is népszerű

A hasonló chatbotok és programok legnagyobb felhasználói az egyetemisták, akik egyre gyakrabban az MI-vel íratják meg a beadandó esszéiket. Az egyetemre járóknak gyakran kell nagy mennyiségű szöveget előállítaniuk, ami igencsak időigényes. Viszont a chatbot pillanatok alatt elkészül vele helyettük, és meglehetősen olcsón, nem ritkán ingyen dolgozik. Azonban a mesterséges intelligencia leginkább az angol nyelvben jeleskedik, így elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el a gyakorlat a felsőoktatásban.

A professzorok nem lelkesednek a hallgatók MI-s megoldásaiért, viszont kétségbe sem esnek miatta. Mint mondták, az algoritmusok hiába generálnak szemantikailag és szintaktikailag helyes szöveget, a tartalom általában nem koherens. Baj van a gondolatmenet logikájával, és gyakran közölnek nem odavágó adatokat. Egyszerűbb szövegeket, például sport és tőzsdei híreket könnyen elő tudnak állítani, azonban tudományos dolgozatok megírására és értékelhető irodalmi művek előállítására egyelőre képtelenek.

Ne hagyd ki!