egy kisüzemi sört csapoló ember

Friss tanulmány jelent meg a hazai sörpiac átalakulásáról és a kisüzemi sörfőzdék megnövekedett szerepéről, írja a Portfolio. Bakucs Zoltán és Fertő Imre kutatásából eddig nem látott részletességű képet kaphatunk a – még mindig igen fiatal – ágazat tendenciáiról.


Az elmúlt harminc évben a globális sörpiac jócskán átalakult: az iparág nem is olyan régen még néhány multinacionális vállalat kezében összpontosult, a kézműves sör forradalma viszont pár éve már javában zajlik. A folyamatot a mikro- és kézműves sörfőzdék robbanásszerű megjelenése jellemzi, különösen az európai és az észak-amerikai nagyvárosokban.

Az évezred elején a hazai sörpiac még rendkívül koncentrált volt – olyan nagy főzdék uralták, mint a Borsodi, a Heineken és a Dreher. Ezzel szemben a kisüzemi sörfőzésnek nem igazán volt hagyománya, a globalizáció és a privatizáció hullámai pedig még tovább erősítették a multinacionális vállalatok szerepét.

A változás 2012 körül indult el egy új szabályozásnak köszönhetően, amely kedvezett a mikro-sörfőzdéknek, és számuk gyors növekedését eredményezte. 2005-ben még csupán 24 ilyen főzde létezett Magyarországon, ez a szám 2022-re viszont megsokszorozódott, 171-re nőtt.

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a folyamat központjának Budapest számít: az ország kézműves sörfőzdéinek közel 40%-a itt található, 2022-ben már 56 ilyen hely létezett a fővárosban.

Kezdetben csak bizonyos kerületekben nyíltak kézműves sörfőzdék, 2022-re viszont már 23-ból 17 kerület tudhatott magáénak legalább egyet. A terjeszkedés leginkább a város kelet-nyugati tengelye mentén volt tetten érhető, amely a fő közlekedési útvonalak, az ipari területek és az alacsonyabb bérleti díjak miatt igen vonzó az új vállalkozások számára.

A világjárvány rengeteg iparág számára kihívást jelentett, de a kézműves sör ágazata – különösen Budapesten – állta a sarat. Bár néhány főzde bezárt, újak is nyíltak a járvány alatt, pár cég (MONYO Brewing Co., Horizont Brewing, Mad Scientist) pedig kifejezetten megerősödött.

A budapesti kézműves sör köré mára egy rendkívül erős, együttműködő közösség épült. Az olyan, kifejezetten ezekre az italokra specializálódott kocsmák, mint az Élesztő vagy a Csak a Jó Sör, kulcsszerepet játszanak a kézműves sörkultúra ápolásában – és semmi sem utal arra, hogy az ágazat virágzása egyhamar véget ér.

Ne hagyd ki!