Boldog lány vattacukrot eszik színes ruhában egy lovas körhinta előtt
Emily Harpel klinikai és mentális egészségügyi tanácsadónak készült, azonban mire beadta a jelentkezését a mesterkurzusra, az összes hely betelt. Végül úgy döntött, hogy inkább forradalmasítja a vattacukrok piacát. Sikerült neki.


Szabadság, szerelem, vattacukor

Emily Harpel vattacukros pályafutása 2016-ban kezdődött. A különleges karrierválasztás akkor fogalmazódott meg benne, amikor az esküvőjére készülve észrevette, hogy milyen unalmas a vattacukor kínálat a világban. Választhatsz, hogy rózsaszín vagy kék vattacukrot kérsz, a gourmet ízvilágot pedig felejtsd el, mert minden variáció nagyjából ugyanolyan ízű. Harpel furcsának tartotta, hogy szinte minden édesség, a tortáktól kezdve a sütiken át egészen a gumicukrokig, komoly változásokon ment át az elmúlt években. Mondjuk úgy, hogy a legtöbb desszert kapott egy „Instagram kompatibilis frissítést". A nászútjáról hazafele jövet Harpel úgy döntött, majd ő kezébe veszi az ágazatot. Így született meg az Art of Sucre vállalat.

A kezdetek

Harpel egy kicsit sem konyított a vattacukrokhoz, így azzal kezdte a pályafutását, hogy megtanulta, hogyan kell elkészíteni az ismert édességet. Amint elsajátította a technikát, elkezdett saját ízekkel kísérletezni. Kínálatában megtalálható például pezsgő, narancsos bourbon és piña colada ízű vattacukor is. Megvolt a cég, ahogyan gép és az alapanyagok is, már csak fel kellett futtatni a vállalatot.

Harpel az első négy évben rendezvényről rendezvényre járt, ahol saját kezűleg készítette az édességet a vendégeknek. Szülinapokon, esküvőkön, bar-micvókon, sporteseményeken és koncerteken pörgette a cukros finomságot. A vállalkozása egyre jobb eredményeket ért el, amikor beütött a koronavírus-járvány. A legtöbb eseményt lefújták, ezért Harpel-nek ki kellett találnia valamit, hogy az Art of Sucre ne menjen csőbe. Rengeteg szabadideje lett, aminek nagyrészét TikTok videók pörgetésével töltötte. És jött is az ötlet. 2020. júliusában csinált egy profilt a vállalatának, amelyet alig három hónap alatt több mint egymillió ember bekövetett. Ekkor döntött úgy, hogy a rendezvényektől átpártol az e-kereskedelemhez.

Digitális szárnybontogatások

Ahogy Harpel fogalmazott, a legnagyobb kihívást a logisztika jelentette számukra, pontosabban a csomagolás és a kiszállítás. A vattacukor alapanyaga igen „kényes", így könnyen tönkre mehet a szállítás során. Harpel ismét elkezdett kísérletezni. Ausztráliába, Kanadába és Arizónába küldött tesztcsomagokat, hogy leellenőrizze, kibírják-e a vattacukrok a hosszú utakat? A válasz: igen. Az Art of Sucre webshopja végül 2021. március 15-én indult hat eredeti vattacukor ízzel:

  • cukros süti
  • rágógumi
  • piña colada
  • narancsos bourbon
  • pezsgő
  • görögdinnye

A vállalat kínálatában megtalálható egy igazi különlegesség is, a sucre shimmer glitter bomba. Ezt nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy cukros csillámbomba. Ez egy ehető csillámmal körbevont vattacukor, amit például pezsgőkbe érdemes beledobni. Az előre elkészített vattacukros tasakokat 12 dollárért, a csillámbombát pedig 22 dollárért lehet megvásárolni.

Hatalmas sikert aratott

Az Art of Sucre weboldalának forgalma alig hat hónap alatt meghaladta 165 ezer dollárt (közel 50 millió forint). Olyan népszerű lett a vállalat, hogy Harpel kénytelen volt 15 alkalmazottat felvenni a rendelések feldolgozásához.

Hozzátette, manapság már igen ritkán áll be vattacukor készítő gép mögé, napjai nagy részét háttérmunkával tölti. Beszállítókkal, potenciális partnerekkel, tervezőkkel egyeztet. És persze ezerrel nyomatja a tartalmakat a TikTok-ra és az Instagram-ra.

Néha rosszul érzem magam, amiért ilyen nagy sikert értem el egy olyan időszakban, amely oly sok ember számára hatalmas megpróbáltatást jelentett, de kisvállalkozóként és munkáltatóként hálás vagyok az idén tapasztalt növekedésért. Valóban különleges látni, hogy egy ilyen egyszerű dolog, mint a vattacukor, milyen sok örömet tud okozni az emberek életében.

-mondta Emily Harpel.

The Conversation

Ne hagyd ki!