Különösen merész és aktív a Z generáció a tőzsdéken
Fotó: Shutterstock

Nagyon rákattantak a zoomerek a tőzsdére

Az elemző szerint nem feltétlenül szerencsés, hogy nagyon aktívak a Z generációs fiatalok a tőzsdéken. Egy kutatásból az is kiderül, az idősebbek között sokkal kisebb az aktív befektetők aránya.


A tőzsdére vetette magát a Z generáció

Tíz Z generációs (más néven zoomer: általában azokat sorolják ide, akik a kilencvenes évek közepén kezdődő, és az előző évtized első éveiben záródó időszakban születtek – a szerk.) befektetőből kilenc kereskedik aktívan a részvényekkel a magas infláció és a kamatok miatt az idén a Bankrate felmérése szerint. Azonban a szakértő nem tart szerencsésnek ekkora aktivitást.

Újra és újra bebizonyosodik, hogy a passzív befektetők legyőzik a túlnyomó többséget, beleértve a profikat is. (…) Bár számos okból, például a piaci volatilitás miatt kísértést érezhetsz az eladásra, passzív befektetőnek kell maradnod, ha hosszú távon meg akarod keresni a hozamot

- idézi James Royal, a Bankrate elemzőjének tanácsát a Napi.

Az Insider megjegyzi, nem jellemző ez az aktivitás más generációkra. Például a megkérdezett baby boomer és ezredfordulós befektetők körében csak minden harmadik megkérdezett nyilatkozta, hogy aktívan kíván kereskedni a részvényeivel az idén.

Továbbá a zoomer befektetők 53 százaléka vallotta, hogy tőzsdei befektetésekre készül 2023-ban. A hasonlóan nyilatkozó X generációsok aránya 19, a baby boomereké pedig 9 százalék volt.

Nem lopta be magát a cégvezetők szívébe a Z generáció

Egyébként több furcsaságról számoltak be a vállalatvezetők a Z generációs munkavállalókkal kapcsolatban. Egy új kutatás alapján a cégvezetők 40 százaléka szerint a friss diplomás zommerek jellemzően nincsenek felkészülve arra, hogy a munkaerőpiacra lépjenek. Nekik a 94 százalékuk vonakodik a "zések" alkalmazásától is - írja az Insider egy másik cikke.

A Resume Builder áprilisi felmérése pedig arra világít rá, hogy a vállalatirányítók nagyjából háromnegyede szerint nehezebb együtt dolgozni ezekkel a fiatalokkal, mint a korábbi generációkba tartozó alkalmazottakkal.

Mindezek összhangban vannak az Intelligent kutatásának az eredményeivel. Nekik a zoomerek rossz munkamoráljáról, a nem megfelelő kommunikációs készségeikről és a túlzott önértékelésükről számolt be a megkérdezett több mint 1200 üzleti vezető jelentős része. A cégvezetők a probléma okát elsősorban a modern kultúrában látják, valamint sokan hibáztatják a világjárvány kedvezőtlen szociális hatásait is.

Új hozzáállás a munkához

Úgy tűnik, az idősebbek jellemzően úgy gondolják, hogy az életet a munka köré kell szervezni. Viszont a zések szerint a munkát az élet köré. Manapság a fiatalabb munkavállalók magabiztosabban szállnak szembe a munkaadóikkal, és határozottabb elképzeléseik vannak a munka szerepéről is az életükben. Ők nagyobb valószínűséggel mondanak fel ha elégedetlenek, vagy úgy érzik, nem fejlődnek.

E generáció munkaerőpiaci helyzete gyökeresen különbözik a szüleikétől és a nagyszüleikétől. Korábban az embereknek kevesebb lehetőségük volt a munkaváltásra, ha nem felelt meg nekik a munkahelyük. De cserébe őket a karrierjük végén a könnyű nyugdíj ígérete várta. Hozzájuk képest a mai fiatalok - a várakozások szerint - csak később mehetnek majd nyugdíjba − derült ki az Evelyn Partners tanulmányából.

2025-re a Z generációs munkavállalók a becslések szerint a munkaerő 27 százalékát tehetik ki. Ha a munkaadók ki akarják használni ezt az erőforrást, akkor úgy tűnik, különösen oda kell figyelniük a zoomerek preferenciáira.


Ne hagyd ki!