Sok cég szűnik meg az év elején
Fotó: Shutterstock

Ezért lett a január a társas vállalkozások sötét hónapja

Az elmúlt néhány évhez hasonlóan, idén januárban is különösen sok társas vállalkozás megszüntetése kezdődött el. Ez a szezonalítás 2020 előtt egyáltalán nem volt jellemző. A jelenség okait vizsgálta az Opten.hu legújabb elemzése.


Évek óta tart a januári végelszámolási hullám

Az elmúlt három év legelső hónapjaiban tömegesen indultak végelszámolások a társas vállalkozások körében. Ennek okait részben abban látja az Opten.hu, hogy év végén jellemzően nem a cégük törlése foglalkoztatja az embereket. Másrészt a naptári év zárása adminisztrációs szempontból ideális lehet egy vállalat megszüntetéséhez. Tehát van gyakorlatias oka a kiugró januári értékeknek, azonban ez a tendencia csak néhány éve jellemző.

Idén januárban 1762 végelszámolási eljárás indult. Ez a szám meglehetősen elmarad a tavalyi, és tavaly előtti adatoktól, hiszen mindkét esztendőben több mint 2 ezer társas vállalkozás szűnt meg ilyen módon az év elején. A végelszámolások magas száma az év első hónapjában viszont egyáltalán nem volt jellemző 2020 előtt.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy amíg az elmúlt öt évben a mostani volt a harmadik legmagasabb havi adat, hosszabb távon egyáltalán nem számít kiugrónak. A 2010-2012-es években például átlagosan havi 2-3 ezer cég szűnt meg végelszámolással.

Meglepő értékek

A cégek megszüntetésére irányuló eljárások közül a végelszámolás talán a legrendezettebb.

„A felszámolásokkal és a kényszertörlési eljárásokkal ellentétben végelszámoláskor a vállalkozó saját kezdeményezésre, kereskedelmi és adminisztratív szempontból is rendezett körülmények között szünteti meg vállalkozását. Jellemzően, éves átlagban a megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán 25 százaléka végelszámolás, így e tekintetben még van hova fejlődnie a hazai cégvilágnak”

– írja az Opten.hu elemzése.

A tavalyi év utolsó hónapjában egyébként 2600 céget töröltek hazánkban, ami már megközelíti a 2019-es átlagos havi szintet, de még elmarad pandémia előtti átlagtól. Ez azért is érdekes, mert a COVID alatt több kényszertörlési eljárás szünetelt. Azonban úgy tűnik, hogy az újraindulásuk nem okoz nagyobb törlési hullámot, ezért egyelőre bent maradhat a cégbázisban néhány 10 ezer, adminisztrációs kötelességét sem teljesítő vállalkozás.

Az idei év első hónapjának az cégalapítások számai is meglepően alakultak. Csupán 2054 vállalkozást indítottak, ami nem magas érték. Ennél tavaly minden hónapban több cég jött létre. Az első havi törlések magas számával (végelszámolás + felszámomlás + kényszertörlés) együtt ez azt is jelenti, hogy csökkent előző hónapban hazánkban a cégek mennyisége, amire jóideje nem volt példa.

Az idei év első felében arra számít az Opten.hu , hogy megmarad a társas vállalkozások számának lassú csökkenése, ugyanis a megszüntetésre vonatkozó eljárások száma is magasan áll.

„Januárban 585 vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás és 2542 vállalkozással szemben pedig kényszertörlési eljárás, amelyek kifutása a következő hónapokban várható. Jelenleg mintegy 529 ezer társas vállalkozás működik a gazdaságban, 2022 első felében várható ennek enyhe csökkenése, de utána visszatérhet a COVID előtti trend, amely emelkedő cégszámmal fog együtt járni”

– áll az elemzésben.

Így alakult a megyei index

A portál Cégfluktuációs Indexének (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) a januári értéke 11 százalék környékén változott. Megyei szintre vetítve az év első hónapjában Fejér, Tolna és Hajdú-Bihar megyékben érte el a legjobb értékeket. A legnagyobb fluktuációt pedig Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében mérték.

Ne hagyd ki!