Emiatt romolhat a legtöbb magyar életszínvonala
Fotó: Shutterstock

10-ből 6 magyar arra számít, hogy rosszabbul fog élni

Friss kutatás világít rá, mi miatt aggódhat a legtöbb magyar manapság, és hogyan változhatott a lakosság életszínvonala a közelmúltban. Kicsit az emberek zsebébe is belenéztek.


Romolhatott az többség életszínvonala

Az Aegon friss, reprezentatív kutatása alapján a magyarok többsége arra számít, romlani fog az életszínvonala a következő időszakban. A csökkenés leginkább az élelmiszerárak elszállása miatt következhet be, így az lehet manapság a legnagyobb probléma.

A válaszadók 60 százaléka azt közölte, az utóbbi félévben is romlott az életszínvonala. 25 százalék érzi úgy, hogy változatlan körülmények között él, valamint a saját bevallása szerint 15 százalék életkörülményei javultak az említett időszakban.

A megkérdezettek többségének kilátásai borúsak a jövőt illetően. 56 százalék számít rá, hogy a következő 12 hónapban romlani fog az életszínvonala, miközben 18 százalék nem számol lényeges változással. Csak 26 százalék vár javulást a közeljövőtől.

A legnagyobb problémaként, vagyis az életszínvonalromlás elsődleges okaként a legtöbben (65 százalék) az élelmiszerek drágulását jelölték meg.

Az Aegonnak az emberek megtakarításaival kapcsolatban is voltak kérdései. Kiderült, amíg korábban nagyjából minden második ember tudott félretenni, manapság körülbelül minden harmadik képes rá. A válaszadók 66 százaléka pedig úgy nyilatkozott, nem számol azzal, hogy meg fog tudni takarítani a következő időszakban.

Belenéztek a magyarok zsebébe is

A lakosság megtakarítási lehetőségeit az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése is felmérte 2022 második felében hazánk mellett másik 22 országban is. A kutatás arra jutott, hogy a magyar válaszadók nagyjából harmadának (35 százalék) egy havi jövedelménél kevesebb megtakarítása van. 29 százalékuknak körülbelül egy hónapra, 19 százaléknak pedig legfeljebb 3 hónapra lehet elég a félretett pénze.

A felmérés rámutat, hogy egy átlagos európai a jövedelme valamivel kevesebb mint 20 százalékát tudja félretenni. Ehhez hasonló adatot mértek hazánkban is, igaz, a magyar jövedelem uniós átlag alatt van.

A magyar válaszadók 31,4 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem marad pénze a hónap végére. Régiós összevetésben a lengyel megkérdezettek 27 százaléka, valamint a csehek 14 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

A legtöbbeknél a gyűjtögetés oka egy általános tartalék felhalmozása, de sokaknál vésztartalék képzése arra az esetre, ha elvesztenék a munkájukat. Viszont szembetűnő, hogy egyre kevesebben gyűjtenek lakásra, esetleg a gyermekeiknek, unokáiknak.

Ne hagyd ki!