Egy nő az Instagramot pörgeti a telefonján lenge öltözetben
Fotó: Pixabay

Az Instagram ezentúl jelzi, ha újabb összeomlás várható

Október negyedikén a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp csaknem hat órán keresztül elérhetetlen volt. Az Instagram tájékoztatása szerint a közeljövőben minden hasonló eseményről előre tájékoztatni fogja a felhasználókat.


Kellemes hétfő

A hatórás leállás miatt visszafordíthatatlan károk keletkeztek. Ráadásul nemcsak a közösségi média szolgáltatásai, hanem azok az appok is megbénultak, amelyekbe a felhasználók a Facebook-on keresztül jelentkezhetnek be. A „kis" malőr hatására Mark Zuckerberg részvényopciókban tárolt vagyona hétmilliárd dollárral, azaz nagyjából 2 150 milliárd forinttal csökkent. Voltak, akik jól jártak a leállással, ugyanis rengeteg felhasználó egész egyszerűen átpártolt más applikációkhoz. A végpont-végpont közötti titkosítással rendelkező Signal és Telegram chat alkalmazásokat például több millióan töltötték le az említett hat órában. A Sensor Tower adatelemző vállalat kutatásából kiderült, hogy a Telegram 55 helyet javítva az AppStore amerikai letöltési listájának élére került. A vállalat tájékoztatása szerint 70 millió fővel bővült a felhasználói bázisa. A Clubhouse és a Viber is kiugró eredményeket tapasztalt. Tovább rontotta a Facebook digitális univerzumának helyzetét, hogy egy héttel a leállás után ismét problémákba ütköztek a felhasználók. Az Instagram megelégelte a helyzetet, és lépett.

Rejtélyes algoritmus

Az Instagram a hivatalos honlapján bejelentette, hogy kínálatát egy új funkcióval bővíti, amelynek segítségével informálni fogja a felhasználókat, ha valamilyen szolgáltatásbeli korlátozás várható. Az újítás egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető, de a következő hónapokban a világ többi részén is bevezetik, ha a tesztfázis sikerrel zárul. A felhasználók a „Tevékenység" menüpontban értesülhetnek az aktuális problémákról, leállásokról. A vállalat tervei között egy olyan fejlesztés is szerepel, amely figyelmeztetni fogja az embereket, ha letiltás fenyegeti a fiókjukat. Az egyelőre kérdéses, hogy a nagyszabású kimaradásokat hogyan tudja „megjósolni" az app.

Zuckerberg vagyona 118 milliárd dollár körül mozog jelenleg, néhány hete még 140 milliárd dollár volt. A mélyrepülés akkor indult el, amikor a Wall Street Journal belső dokumentumokkal alátámasztott tényfeltáró cikksorozatot közölt a Facebook-ról. Azóta nyilvánosság elé állt egy informátor is, ami tovább rontotta a helyzetet. Ekkor jött a hatórás leállás.

Ne hagyd ki!