Dekoratív lány barna kabátban mekis sültkrumplit eszik egy padon ülve
Fotó: Pixabay

Télen fáznak, nyáron áznak: eltűnhetnek a dolgozók a McDrive-okból

A McDonald's bejelentette, hogy stratégiai megállapodást kötött az IBM technológiai óriásvállalattal annak érdekében, hogy a gyorsétteremlánc autós kiszolgálóegységeit a mesterséges intelligencia segítségével automatizálja.


Nagy a titkolózás

A szerződés értelmében az IBM megvásárolja a meki McD Tech Labs technológiai divízióját, amelynek szakemberei az elmúlt években egy olyan mesterséges intelligencia alapú hangrendszer fejlesztésén, tesztelésén és telepítésén dolgoztak, amellyel automatizálni lehet a McDrive-ok rendelésfelvételi folyamatait. A korábban Apprente nevet viselő tech céget 2019-ben szerezte meg a McDonald's.

Véleményem szerint az IBM az ideális partner a McDonald's számára, tekintettel a mesterséges intelligencia-alapú ügyfélszolgálati megoldások és a hangfelismerés terén szerzett szakértelmére

-mondta Chris Kempczinski, a McDonald's vezérigazgatója.

A vállalat nem hozta nyilvánosságra a megállapodás pénzügyi részleteit.

Megállíthatatlan fejlődés

Idén nyáron egyes chicagói éttermekben már elkezdték tesztelni az automatizált rendszert, ami Kempczinski elmondása szerint a vásárlók és az alkalmazottak tetszését is elnyerte. A vezérigazgató júniusban a várható felvásárlási üzletpolitikát is részletezte:

Ha valamilyen akvizíciót viszünk véghez, akkor nagyon gyorsan le fogjuk zavarni, felvásároljuk a céget, beindítjuk, felturbózzuk, majd visszaküldjük a piacra, és keresünk egy partnert, aki képes működtetni és csúcsra pörgetni a vállalatot

Valami ehhez hasonló történik most az McD Tech Labs-el is.

Kevin Ozan pénzügyi igazgató hozzátette, hogy kevesebb mint 100 alkalmazott távozik a McDonald's-tól, akik a jövőben az IBM-nél fognak dolgozni. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy az automatizálás hatására mennyi éttermi dolgozó fogja elveszíteni a munkáját.

A technológia értünk van

Sokan attól tartanak, hogy az egyre nagyobb teret nyerő automatizáció idővel rengeteg munkahelyet eltörölhet, aminek következtében óriási elbocsátások várhatók. Alapvetően a nagyobb piaci szereplők nem is cáfolják ezeket a felvetéseket. Noah Smith gazdasági elemző szerint viszont nem olyan nagy a probléma, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Azzal példálózott, hogy az Ipari Forradalom idején is hasonló félelmekkel küzdöttek az emberek. Abban igazuk volt, hogy rengeteg munkakör szerepét átvették a gépek, de ezáltal sokkal jobb és kényelmesebb lett a világunk. Noah Smith úgy véli, hasonló következményei lesznek korunk automatizálásának is. Ha idővel megszűnnek az alacsony bérsávú munkahelyek, akkor a megmaradt helyeken nagyobb fizetésekre pályázhatnak az álláskeresők. Továbbá új munkakörök is megjelennek a piacon. A nagyobb keresetek pedig megnövelik a gazdasági aktivitást is.

Ahogy mondta a szakember, a technológia célja az, hogy jobbá tegye az életünket, nem pedig az, hogy nyomorba taszítson.

Ne hagyd ki!