Mutatjuk, mennyit ér a hazai diploma a munkaerőpiacon
Fotó:123RF

Mutatjuk, mennyit ér a hazai diploma a munkaerőpiacon

Bruttó 345 468 – ennyi az alapszakos pályakezdők átlagfizetése egy friss felmérés szerint. A legjobban az informatikusok keresnek, de az államtudományi és a műszaki képzéseken diplomázók is 400 ezer forint feletti bruttó bérrel számolhatnak.


Az informatikai alapszakokon végzettek több mint 90 százaléka diplomás munkát végez, havi bruttó átlagjövedelmük pedig megközelíti az 500 ezer forintot – egyebek között ez derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb gyorsjelentéséből, amelyet az eduline.hu dolgozott fel.

A kutatásban több adatbázist vetettek össze, a fizetési és az elhelyezkedési eredmények így álltak össze - felhasználták például a NAV, az egészségbiztosítási alapkezelő, a Felsőoktatási Információs Rendszer és a Diákhitel Központ adatait is.

Mennyit lehet keresni alapszakos diplomával?

A legjobban az informatikai, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek, míg a legalacsonyabb fizetéssel a művészetközvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók számolhatnak – mindhárom területen bruttó 210-220 ezer forint az átlagbér. Bár a pedagógusok fizetése kifejezetten alacsony, majdnem 90 százalékuk a szakmájában tud elhelyezkedni, míg a legnehezebben az államtudományi, a művészetközvetítési és a sporttudományi képzések egykori hallgatói találnak a diplomájuknak megfelelő munkát.

A középmezőnyben - a fizetés és a diplomának megfelelő munkakör alapján is - a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak. Azok a friss diplomások, akik három éve (vagyis a 2017/2018-as tanévben) végeztek bölcsészettudományi alapszakon, bruttó 284 161 forintot keresnek - bár ez 80 ezer forinttal marad el a pályakezdők átlagbérétől, a bölcsészek még így is a középmezőnyben vannak.

Számít, hogy hol szereztél diplomát

A legmagasabb fizetéssel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Debreceni Egyetem volt bölcsészhallgatói számolhatnak, havonta közel bruttó 300 ezer forinttal, a miskolci és a szegedi egyetem végzősei ennél kevesebb átlagbérről, havi bruttó 220-240 ezer forintról számoltak be.

A gazdasági szakok diplomásai jobban keresnek, de távolról sincsenek félmilliós kezdő fizetések. Ehhez a statisztikák szerint egyedül a Corvinus végzettjei kerülnek viszonylag közel bruttó 450 ezer forintos átlagfizetésükkel, a sorban a következő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, de az átlagfizetés még itt is éppen csak meghaladja a bruttó 400 ezret. A többség 300 és 400 ezer forint között keres, vannak azonban, akiknek a fizetése még a 300 ezer forintot sem éri el.

Többet keresnek a mesterszakosok

A mesterdiplomások bruttó átlagbére több tízezer forinttal magasabb, mint az alapszakosoké, túlnyomó többségük - majdnem 88 százalékuk - ráadásul diplomás munkát végez.

A középmezőnyben itt is a gazdasági, a természet- és a társadalomtudományi, az agrár-, a művészeti szakok, illetve az államtudományi képzések végeztek, átlagosan 80-90 százalékos elhelyezkedési aránnyal. A sort a jogi mesterszakok zárják, kicsivel több mint 60 százalékos aránnyal.

A mesterszakot végzettek fizetési rangsorát az informatika vezeti (havonta nagyjából bruttó 650 ezer forinttal), ezt az államtudományi (körülbelül bruttó 530 ezer forint) és a műszaki terület (körülbelül bruttó 500 ezer forint) követi. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel lehet kalkulálni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok viszik haza, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel számolhatnak.


Ne hagyd ki!