A washingtoni Fehér Ház kívülről
Fotó: Unsplash

Hogyan lehetünk karizmatikusak?

Hallgasd meg, mit mond az, aki találkozott már Bill Clintonnal! „Olyan volt, mintha senki más nem lett volna a szobában", vagy „mintha az egész világ megállt volna". Mi a titok? Sziklay Bence viselkedéselemző írása.

​A karizma titka

Az egykori amerikai elnöknek fantasztikus érzéke van hozzá, hogy az embereket a "karizma energiamezőjébe" vonzza, és ott is tartsa őket. Nézzük meg, hogyan hat ránk a karizma és milyen hatással van a tudatalattinkra. A tudat alatti tekintély keresés lényege, hogy a puszta túlélésünk függ attól, hogy be tudjuk-e azonosítani azokat, akik segíthetnek nekünk egy életveszélyes helyzetben. Az, hogy hogyan kezeljük magunkat és az életünket, nagyban meghatározza, hogy az emberek milyennek látnak minket. Ami belül történik, kívül is megjelenik. Az emberek tudat alatt is észreveszik ezeket az apró jeleket, még akkor is, ha soha nem tanultak viselkedéselemzést. Sokszor az "érzés", amit egy emberrel kapcsolatban érzünk, több száz apró észlelésből alakult ki, amelyeket az agyunk tudtunkon kívül észlel. Ha jól irányítjuk az életünket, ezek az apró jelzések kiváltják másokban ezt a karizma-érzést. Az „önuralom" az egyik alapköve Bill Clinton karizmájának, vagy annak, amit Chase Hughes „figyelmi fogságnak" nevez. Nézzünk meg 6 trükköt, amelyekkel ugyanezt érhetjük el!

Koncentráció

A koncentráció miatt az emberek úgy érzik, hogy ők az egyetlenek a teremben. Ha valakivel beszélgetve őszintén érdeklődünk és teljesen jelen vagyunk, az erős kötődés érzését kelti. Manapság ezt minden korábbinál könnyebb kihasználni, mivel a figyelmünket gyakran eltereli valami. Ha valaki csak ránk tud figyelni, az hitelesebbnek és őszintébbnek tűnik. Ahogy Will Smith mondta „A Randiguru” című filmben: "Ha már ott vagy, LEGYÉL ott.”

Őszinte bókok

Ha őszintén bókolsz valakinek, ő kötődni kezd. Azokra a beszélgetésekre, amiben bókoltak, nagyobb eséllyel emlékszünk. A leggyakrabban olyan bókokra reagálnak az emberek, amelyek az őszinteségüket, intelligenciájukat és az emberi együttérzésüket dicsérik.

Szemkontaktus

Hosszabb szemkontaktust tudsz fenntartani, ha az arcod vidám és barátságos. Ha mosolyogva, vagy kíváncsi szemmel nézel a szemkontaktus alatt, akkor azt a szokásosnál tovább tudjuk fenntartani. Az Egyesült Államokban a szemkontaktus átlagos időtartama, körülbelül 7 másodperc. Nagyjából ezt kell meghaladnunk, mert a hosszabban tartó szemkontaktus elősegíti az intimitás- és vágykeltést.

Parafrázis

Ha meghallgatunk valakit és összefoglaló kérdéseket teszünk fel neki a mondandójával kapcsolatban, bizonyítja mennyire figyeltünk rá, amivel empátiát sugallunk. Amikor lehetőséget adunk a beszélőnek, hogy hallja saját gondolatait és hagyjuk, hogy arra koncentráljon, mit érez, arra ösztönözzük, hogy folytassák a beszédüket, ami azt mutatja, hogy próbáljuk megérteni az álláspontját.

Önkontroll

Ha kiválóan szeretnénk másokat befolyásolni, de nem tudunk időben felkelni vagy beágyazni, nem járhatunk sikerrel. Ugyanis minden effajta gyarlóságunkat a nonverbális csatornákon ki fogjuk „szivárogtatni", így az emberek észlelni fogják ezeket. Nincs semmilyen mód arra, hogy a nonverbális „szivárgásodat” kontrolláld. Nincs mese, az életünket a helyes útra kell terelnünk!

A cselekvés állandósága

A kiegyensúlyozottság és a nyugalom olyan vezetői tulajdonságok, amelyekre az emberek automatikusan reagálnak. A szorongást gyors mozdulatok és az idegesség egyéb megnyilvánulásai jellemzik, mindez pedig azt sugározza a környezetünk felé, hogy nem vagyunk alkalmasak vezetőnek. Ezért fontos, hogy nyugodtak maradjunk!

Ne hagyd ki!