Egyesek hagynak borravalót a felszolgálási díjat ellenére is
Fotó: Shutterstock

Lezárta a NAV a borravalóról szóló adóvitát

Állást foglalt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a felszolgálási díjjal kapcsolatban. Kiderült, hogy ki és mennyi adót fizet utána.


Állást foglalt a NAV a szervízdíjjal kapcsolatban

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) fordult a NAV-hoz a felszolgálási díj után fizetendő áfával kapcsolatban. Az MVI problémája az volt, hogy a tavaly megjelent hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége) értelmében, a korábbi gyakorlattal ellentétben nincs lehetőség a jogosultaknak kifizetendő felszolgálási díj áfával való csökkentésére. A vámhivatal egyeztetett a kérdésben a jogalkotóval, majd arról tájékoztatta az ipartestületet, hogy

a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni. Ugyanakkor a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel (például turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) nem csökkenthető

- írja a turizmus.hu.

A felszolgálási díjról röviden

Magyarországon több étterem számol fel felszolgálási díjat. Hogy pontosan a díj mit takar, arról általában az étteremben apró betűs szöveg tájékoztatja a vendéget a menükön, esetleg tájékoztatás kérhető róla a személyzettől. A feltüntetett árak jellemzően az áfát igen, de a felszolgálási díjat nem tartalmazzák, így a vendég általában 5-10 százalékkal nagyobb összegről kap végül számlát.

Hazánkban nem kötelező a felszolgálási díj, de sok helyen élnek vele. Ennek egyik oka, hogy kedvezményes adózással fizethető ki a munkabérként a borravalóval ellentétben. Ez a fajta mozgó bér a forgalom függvénye, tehát minél nagyobb forgalmú egy étterem, annál többet kereshetnek az alkalmazottak.

A kultúra része a borravaló

Egyébként úgy tűnik, hogy igen nagyvonalúak a magyarok, ha borravalóról van szó. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnökének a tapasztalatai szerint a magyar az egyik legjobban fizető vendég. Ha jót kap, elégedettségét pénzzel szívesen és bőkezűen kifejezi.

Az úgynevezett borravalós szakmákra jellemző, hogy a fix fizetés alacsony, és a havi jövedelem jelentős részét a borravaló teszi ki. Például a futároknál - a beszámolóik alapján - ritkán fordul elő, hogy nem kapnak jattot. A nagy többség pár száz forintot ad a szolgáltatásukért, ezzel egészül ki a fizetésük. Nagyobb összegek inkább étteremben jellemzők, egy hosszabb vacsora, hosszabb és többszöri kommunikáció, például jól sikerült étel- vagy italajánlás után.

Általában nem születik bevallás a készpénzben, zsebbe adott borravalóról. Nem véletlenül kapott kedvezményes adózást a felszolgálási díj, ami a szürkegazdaság kifehérítésének az eszköze is.

Ne hagyd ki!