Korábban egy hasonló próbálkozásuk már elbukott
Fotó: Shutterstock

Megadóztatják a borravalót a szomszédban

Új törvényt fogadtak el a borravaló megadóztatásáról Romániában a héten. 2015-ben is született egy hasonló jogszabály, azonban azt néhány hónapon belül visszavonták a románok.


Adót vetettek ki a borravalóra a románok

Nagy többséggel szavazta meg a román törvényhozás azt a törvényt, amely 10 százalékos jövedelemadót vet ki a borravalóra a vendéglátószektorban. A jatt adórészének a visszatartása a munkáltató feladata, aki a fennmaradó 90 százalékot – szintén szabályozott módon – osztja ki az érintett alkalmazottaknak.

A törvény életbelépésétől kezdve külön rovatot kell a számlákon fenntartania a vendéglátóhelyeknek. Oda a vendég írhatja be a borravaló összegét vagy arányát (jellemzően a fogyasztás értékének legfeljebb a 15 százalékát szokták adni). Amennyiben az államfő addig kihirdeti, a jogszabály január elsejével lép hatályba.

Korábban is próbálkoztak vele

2015-ben is próbálkoztak hasonló törvénnyel a románok. Akkor 16 százalékos társasági adóval próbálták terhelni a jattot. A vendéglátósoknak nyugtatömbön kellett regisztrálniuk a borravalót. Emellett az alkalmazottak saját pénzéről is napi nyilvántartást kellett vezetniük. Ez tette lehetővé az adóellenőröknek, hogy bírságolhassanak, amennyiben eltérést fedeznek fel a vendéglátósoknál lévő pénz és a számlázott összegek között.

Hamar kiderült, hogy ez a módszer a gyakorlatban nem alkalmazható, ezért néhány hónap után visszavonták az erről szóló jogszabályt.

Éttermeken spórol a lakosság

Ha a vendéglátásnál tartunk: a Groupama biztosító felmérése szerint manapság a magyar lakosság 70 százaléka próbál spórolni az élelmiszeren, valamint a gáz- és az áramfogyasztáson. A válaszadók 60 százaléka lemondott az éttermekről, 55 százalékuk pedig a szórakozás egy részéről is. Ez érezhető a vendéglátóhelyeken is, hiszen az ipartestület elnöke szerint több egység 10-20 százalékos forgalomcsökkenést érzékel. Azonban a legnagyobb visszaesésre januártól lehet számítani.

Ebben az évben olyan jelentős forgalomcsökkenésre talán nem lehet számítani, hiszen mindenki ezt az évet még nyugalomban, békében akarja, és főleg az év végét így akarja megünnepelni, a nagyobb bezárásokra és a forgalomcsökkenésre inkább januártól lehet inkább szakmai körökben meglévő vélemények alapján számítani

- nyilatkozta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Lenyelte a költségnövekedése egy részét a vendéglátóipar

A turizmus-vendéglátás területén a vállalkozások 84 százaléka számolt be az árai növekedéséről a harmadik negyedévben, valamint 74 százalékuk tett említést a működési kiadásai növekedéséről ebben az időszakban. Átlagosan 21 százalékkal emelkedtek az ágazatban érdekelt cégek költségei ezalatt az idő alatt, viszont „csupán” 16 százalékkal nőttek az áraik, ami meghaladja az augusztusban mért 15,6 százalékos éves infláció mértékét is.

Tehát a cégek nem hárították át a teljes költségnövekedésüket a fogyasztókra, egy részét „lenyelték” a profitjuk rovására.


Ne hagyd ki!