Pedig korábban egész megfizethető árakon mozogtak
Fotó: Shutterstock

7 autó, aminek nagyon elszaladt az ára

Többszörösére ugrott néhány autótípus ára az előző években. A korábban viszonylag megfizethető autók árszintjei akár egy ház árával is vetekedhetnek manapság. Mutatunk hét olyan járművet, amelyek értéke különösen megnőtt az utóbbi időben.


Elszállt néhány autótípus ára

Az egykor 4-5 milliós autók ára az elmúlt években akár az ötszörösére is ugorhatott. Az emelkedés okai között szerepel például a magas infláció, a forint jelentős gyengülése az euróval szemben, illetve az érintett járművek keresletének a növekedése. Mutatunk hét autót, amelyekhez korábban egész kedvező áron hozzá lehetett jutni, azonban mára az egekbe szökött az árszintjük.

Audi RS2: Néhány éve még 3 és 5 millió forint között meg lehetett vásárolni Magyarországon egy RS2-t (képünkön). Viszont manapság 22,5 millió forint alatt szinte esélytelen megszerezni egy elfogadható állapotú sorötös kombit. Ráadásul a Totalcar szerint ettől biztosan nem lesz olcsóbb a jövőben sem.

Toyota Supra: Elszállt a Toyota Supra negyedik generációjának az ára is. Igaz, korábban sem volt olcsó, azonban egy jó állapotban lévő Suprához 10 millió alatt hozzá lehetett jutni. Napjainkban az elfogadható gyári példányok körülbelül 19 millió forintnál kezdődnek, de egy kirívóan szép darabért 100 millió forintot is elkérnek.

Land Rover Defender: A terepjáró itthon nagyjából 10 milliótól indul, de egy igényesen átépített, vagy egy szép gyári példány ennek a duplájába is kerülhet.

Porsche 911 (996): Sokáig igen alacsonyan volt az esztétikailag vitatott 996-os Porsche 911-es ára. Nagyjából 3,7-5,6 millió forint magasságában hozzá lehetett jutni. Mára keresetté vált, és 10 millió forint alatt egyáltalán nem kapható.

BMW E46 M3: Korábban 3-5 millió forint között elég nagy kínálat volt belőle Magyarországon is. Manapság 10 milliónál indulnak a tisztességesebb állapotú E46 M3-ak, de az igazán szépekért jóval tovább kell nyújtózni.

Mazda RX-7: Egy elfogadható állapotú RX-7 ára ma körülbelül 19-38 millió forint között alakul.

Volkswagen Transporter T1: Kissé kilóg a sorból, hiszen az ára nem mostanában ment fel, de korábban igen elérhető árszinten kínálták. Manapság egy fapados, dobozos, eredeti kivitelű kisbuszért horribilis összeget kell letenni. A jó állapotú, 50-es, 60-as években készült T1-ért 40 milliót is elkérhetnek.

Decemberben azt is megvizsgálták szakemberek, hogyan alakult néhány nagyon népszerű autótípus átlagára három, öt és tíz éves kategóriában hazákban. Ez összehasonlításból kiderült, egyes használt modellek ma drágábbak lehetnek, mint új korukban. Ha érdekel a felsorolásunk azokról a típusokról, ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe.


The Conversation

Ne hagyd ki!