Fehér színű BMW iX gépjármű, amelynek új, Flow nevű változata képes megváltoztatni a színét
Fotó: Shutterstock

A BMW új autójának színe egy gombnyomással megváltoztatható

Las Vegas-ban rendezték az év egyik legfontosabb fogyasztói elektronikai eseménye, a CES konferencia. A neves rendezvényen a legnagyobb gyártók képviseltették magukat, a legújabb termékeiket mutatták be az érdeklődőknek. A BMW idén egy színváltó autóval rukkolt elő.Futurisztikus megoldás

Eddig csak a tudományos fantasztikus filmekben láthattunk olyasmit, hogy egy jármű egy gombnyomásra nemes egyszerűséggel megváltoztatja a színét. A BMW jóvoltából ez most valósággá vált. A gyártó a CES konferencián bemutatta a BMW iX Flow nevű modelljét, amelynek külső megjelenését leendő tulajdonosa kedve szerint változtathatja az e-könyv-olvasókban is használt E Ink technológiának köszönhetően.

A koncepcióautó felszíni borítását több millió mikrokapszulával látták el, amelyek átmérője nagyjából az emberi haj vastagságának felel meg. Az említett tárolók pozitív töltésű fekete, és negatív töltésű fehér pigmenteket tartalmaznak.

A tulajdonosok egy telefonos applikáció segítségével állíthatják be, hogy autójuk milyen színben, illetve milyen mintázattal jelenjen meg. Amint ez megtörtént, egy irányított elektromos stimuláció hatására a pigmentek úgy rendeződnek el a mikrokapszulák felületein, hogy a kívánt megjelenést kölcsönözzék a járműnek.

A „színváltós” modell kínálata egyelőre csak a fehér, a szürke és a fekete színekre korlátozódik, de a BMW tájékoztatása szerint hamarosan több színnel bővül a paletta.

Szép, szép, de…

Stella Clarke, a BMW kutatómérnöke kifejtette, hogy a technológia remekül alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz. Egy melegebb napon fehér színűre lehet állítani az autót, hogy több napfényt verjen vissza, így kevésbé melegedjen fel, míg hűvösebb időben a sötétebb árnyalatok segíthetnek abban, hogy több hőt nyeljen el a jármű.

Egyelőre csak egy telefonos alkalmazással irányítható a funkció, de a közeljövőben a fedélzeti kezelőegységbe is beépítik az appot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy koncepcióautóról van szó, amelynek fejlesztése napjainkban is zajlik, így a kereskedelmi forgalomba hozatalra még várni kell. Hogy pontosan mennyit, azt egyelőre nem tudni.

Ne hagyd ki!