Két piros Tesla Model X áll egymás mellett nyitott ajtókkal, ezek az autók is érintettek a visszahívásban
Fotó: Shutterstock

Szoftverhiba a Teslánál - Ezek a modellek érintettek

Az USA nemzeti közúti közlekedésbiztonsági hivatalának (NHTSA) tájékoztatása szerint a Tesla csaknem 54 ezer járművet hív vissza az Egyesült Államokban egy szoftverhiba miatt, ami legrosszabb esetben akár közlekedési balesetet is okozhat.


Gyors reagálás

Az autógyártó hivatalos tájékoztatása szerint összesen 53 822 darab S, X, 3 és Y gépjármű érintett az ügyben. Az említett modelleket 2016 és 2022 között gyártották, és mindegyiken megtalálható a Tesla önvezető szoftverének (FSD) béta verziója. A probléma forrása az FSD szoftver, amely egy úgynevezett „rolling stop” funkciót is tartalmaz. Ha ez be van kapcsolva, akkor a jármű a stop tábláknál nem áll meg teljesen, csupán „gurulási” sebességre lassít.

Mint kiderült, a szóban forgó típusok akkor sem álltak meg teljesen a kereszteződéseknél, amikor a rolling stop ki volt kapcsolva. Ez komoly biztonsági kockázatot jelent, a Tesla ezért jobbnak látta visszahívni az e-autókat.

Az NHTSA értesülései szerint a gyártó egy távoli szoftverfrissítéssel orvosolja a problémát, nemes egyszerűséggel letiltja a funkciót.

Fő a biztonság

Nem ez az első biztonsági intézkedése a Tesla-nak. Közvetlenül karácsony előtt majdnem 500 ezer, 2017 és 2020 között forgalomba helyezett Model 3-as autót, valamint néhány Model S-járművet hívott vissza.

356 309 darab Model 3-as autót azért vizsgáltak át, mert felmerült, hogy a csomagtartók nyitása és zárása során a tolatókamera kábelkötegei megsérülhetnek, ezért problémák merülhetnek fel a kamerák használatakor.

119 009 Model S jármű esetében pedig az is előfordulhat, hogy az első csomagtartó reteszének szerelvénye rosszul van beállítva. Emiatt a motorháztető váratlanul kinyílhat, és a járművezető látását is akadályozhatja.

Júniusban csaknem 8000, potenciálisan hibás biztonsági övekkel felszerelt járművet hívott vissza. Ugyanebben a hónapban további 6000 Model 3 és Model Y autót is berendelt potenciálisan meglazult csavarok miatt, amelyek befolyásolhatják a gumiabroncsok nyomását.

A kocsik átvizsgálását és a szükséges javításokat a Tesla ingyenesen vállalja.

Tekintve, hogy a Tesla járművei közel sem számítanak olcsónak, egyre frusztrálóbban hatnak az ilyen és ehhez hasonló esetek a vásárlókra.

Az aktuális árak szerint

  • a Model 3 45 190 dollárba (14,2 millió forint)
  • a Model S 96 190 dollárba (30,3 millió forint)
  • a Model Y 58 190 dollárba (18,3 millió forint)
  • a Model X 106 190 dollárba (33,4 millió forint)
  • a Roadster 200 000 dollárba (63 millió forint)
  • a Cybertruck 39 900 dollárba (12,5 millió forint)
  • a Semi pedig 150 000 dollárba (47,2 millió forint) kerül.
Mindenesetre örvendetes, hogy a Tesla a biztonság érdekében a legapróbb problémák miatt is berendeli az autóit, akkor is, ha néhány száz, és akkor is, ha több százezer járműről van szó.

Ne hagyd ki!