Majdnem 4 millió forintot kérnek egy újszerű Trabant 601-ért Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Manapság sem olcsó a keleti kényelem és a nyugati izgalom

Idén 60 éve, hogy a 601-es Trabant első darabját bemutatták Berlinben. Manapság majdnem 4 millió forintot kérnek egy látszólag kiváló állapotban megmaradt 601-esért Magyarországon. Egyébként mind a mai napig több ezer Trabanttal találkozhatunk hazánk útjain.


Idén 60 éves a 601-es Trabant

Az első Trabant 601-est a Német Szocialista Egységpárt VI. Pártkongresszusa alkalmából rendezett kiállításon mutatták be Berlinben idén 60 éve, 1963-ban. Abban az évben 110 előszériás kocsi készült, majd 1964-ben kezdődött a sorozatgyártásuk.

A Trabit a VEB Sachsenring gyártotta Zwickauban, ott, ahol jelenleg a Volkswagen legmodernebb villanyautóit készítik. A HVG megjegyzi, a kétütemű kéthengeres kisautóból több, mint 2,8 millió készült 1990-ig. Tavaly írtunk róla, hogy az akkor még 34,5 éves átlagéletkorú Trabantokból 9 ezernél több pöfögöt 2022-ben a magyar utakon.

A 26 lóerős, négyfokozatú váltós Trabant 601 végsebessége 100 km/h. A normál és kombi változatban gyártott négyszemélyes NDK járgányból néhány tucatot kínálnak manapság a magyarországi használt autós portálokon. A legdrágább hazai Trabiért, egy 1990-ben készült, alig több, mint 7 ezer kilométert futott, újszerű 601-s-ért majdnem 4 millió forintot kérnek a Használtautók.hu-n.

Hat márka uralja a használt kocsik hazai piacát

Egyébként januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól.

A forgalom növekedését segíthette, hogy Európában fokozatosan épül vissza a kínálat az újautó piacon és ezzel párhuzamosan a használtautó-piacon is megnőtt a választék. Szakértői várakozások szerint idén a használtautó-import május óta csökkenő trendje megfordulhat az év elején, amennyiben tartósan 400 forint alatt marad az euró árfolyama és pozitív változás jön a gazdasági folyamatokban.

Ebben az esetben a havi behozatal ismét a 9-10 ezres tartományba kerülhet vissza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint. A portál adatai alapján a belföldi használtautó-piacon tavaly hat márka autói biztosították a teljes forgalom nagyjából felét.

Az első helyen a Volkswagen áll, majd az Opel, Ford, Audi, Toyota és Mercedes következik.

A közlésük szerint az újautó-eladások is emelkedtek az év elején. Januárban 8314 új jármű talált gazdára, amely éves szinten három, az előző hónaphoz viszonyítva négy százalékos emelkedés.

Ne hagyd ki!