Akár 430 kilométert is megtehet egyetlen feltöltéssel
Fotó: Shutterstock

5,5 milliós e-autót jelentett be a General Motors

Igen kedvező árú villanyautót dob piacra a General Motors egyik leánycége, a kínai Buick. Forintba átszámolva akár 5,5 millióért hozzá lehet jutni, valamint egyetlen feltöltéssel 430 kilométeren keresztül is bírhatja az akkumulátora.


Meglehetősen olcsó villanyautóval jelentkezik a Buick

Új, teljesen elektromos autó érkezését jelentette be a General Motors egyik leánycége, a kínai Buick. A Velite 6 nevet kapó villanyautóval kapcsolatban kiemelték például az akkumulátora élettartamát és az igen nagy belső terét. Azonban ami különösen vonzóvá teheti, az az ára. Az olcsóbb Comfort kiadása 15.500 dollártól (nagyjából 5,5 millió forinttól), a Premium változata pedig csak kicsivel magasabbról, 15.900-tól (5,6 millió forinttól) lesz kapható.

130 kW-os (174 LE), 265 Nm maximális forgatónyomatékú villanymotort szereltek mindkét modellbe. Az 50,3 kWh LFP akkumulátorcsomaggal pedig akár 430 kilométer megtételére is képesek lehetnek egyetlen feltöltéssel. Ráadásul az aksijaik 30 perc alatt 30 százalékról, 80 százalékra tölthetők.

A Prémium verzió előnye leginkább a felszereltségében mutatkozik meg, hiszen a Comforttal ellentétben található benne panorámatető, elektromos napellenző és tolatókamera. Mindkét autóban 10 hüvelykes LCD műszerfal kapott helyet egy azonos méretű, nagy felbontású érintőképernyővel, valamint Gaode navigációval és beszédfelismerővel.

Az e-cars megjegyzi, a Buick Velite 6 leginkább a BYD Qin Plus EV-nek lehet a vetélytársa a hasonló méretei miatt. Azonban az 18.900 dollárról kezdődik (6,7 millió forintól).

3,5 millió forint, de vietnámi a villanyautó - bevállalnád?

Azonban nemcsak a Buick készül nagyot szakítani olcsó villanyautókkal. A Vinfast a vietnámi Vingroup cégcsoport része, amely a délkelet-ázsiai ország legnagyobb ipari konglomerátuma. Az elnöke, Pham Nhat Vuong jelentette be, hogy egy új városi e-miniautó és egy szintén elektromos kisteherautó piacra dobását tervezik. A miniautó ára 10-12 ezer dollár között várható (3,5-4,2 millió forint), valamint a hazai mellett az amerikai és az európai piacon is megjelennének vele.

A 2017-ben alapított Vinfast első autószállítmánya 2022 végén érkezett meg Kaliforniába. Azonban a forgalmazásba némi hiba csúszott: a megadott paraméterekkel nem egyeztek a Vinfast városi terepjáróiba szerelt akkumulátorok (e-SUV). Rövidebb volt a hatótávjuk, mint amekkorával hirdették azokat, ezért csak később vehették át a megrendelőik.

A cégnek mintegy 55 ezer külföldi megrendelése volt már májusban. A hazai gyártókapacitásuk elérheti az évi 300 ezer autót. A vietnámiak amerikai gyártáson is gondolkodnak, ezért 2025-ös indulással Észak-Karolinában is gyárat nyitnának.

A Vinfast idén a tavalyi hétszeresére, 50 ezer darabra növelné értékesítését azért, hogy megalapozza az amerikai és az európai jelenlétét.

Ne hagyd ki!