Nem a Bitcoin jelenti a legnagyobb veszélyt a tőzsdére
Fotó: Art Rachen on Unsplash

Nem a Bitcoin jelenti a legnagyobb veszélyt a tőzsdére

Sokan rosszallóan tekintenek a Bitcoin és az Ether piaci nyomulására, a szakértők szerint viszont egy harmadik kriptovaluta okozhatja az igazi gondot. A Tether.Akárcsak a Bitcoin, úgy a Tether is kriptovaluta. Sőt, mi több, piaci értéke alapján a Tether a világ harmadig legnagyobb kirptovalutája a Bitcoin és az Ethereum mögött. Van azonban közöttük egy nagy különbség.

A Tether úgynevezett stablecoin. A stablecoin-ok árfolyama közvetlenül egy hagyományos, fiat valuta értékéhez van kötve. Céljuk a hagyományos kriptovaluták volatilitásának kiküszöbölése. A Tether például a dollár árfolyamát követi. Ez azt jelenti, hogy bármi is történik a tőzsdén, egy darab Tether mindig egy dollárba fog kerülni. Pontosabban majdnem mindig, hiszen a Tether árfolyamában is előfordulnak kisebb ingadozások, de jellemzően mindig egy dollár környékén mozog az értéke. Ezeknek a valutáknak a stabilitását a mögöttük álló fiat valuta-tartalékok felalmozása biztosítja. A világ bankjai érthető módon ódzkodnak a kriptovaluták használatától, viszont a stablecoin-ok a stabilitásuk miatt egész közel állnak ahhoz, hogy befogadást nyerjenek a pénzintézetek világába. A Tetherben sokan a zöldhasú alternatíváját látják, amely jelentősen megkönnyíti a kriptovalutákkal való kereskedést. Mégis egyre több szakértő int óvatosságra a Tether-rel kapcsolatban.

Mi a gond a Tether-rel?

A Tether piaci értéke jelenleg több mint 60 milliárd dollár, így már számoskomoly bankot túlnőtt. Egyes befektetők és közgazdászok attól tartanak, hogy a Tether kibocsátója nem rendelkezik elegendő dollárfedezettel. Májusban a Tether közzétette a fedezete aktuális helyzetét. Kiderült, hogy a a teljes készletének csupán 2,9 százalékát biztosította be valói készpénzzel. A maradékot kereskedelmi papírokkal, egyfajta fedezetlen, rövid lejáratú adósság formájában biztosította.

Nemrégiben a JPMorgan elemzői arra figyelmeztettek, hogy kereskedők Tetherbe fektetett bizalmának hirtelen elvesztése súlyos likviditási gondokat okozhat a kriptopiacon. Az elemzők aggodalma nem alaptalan. 2019-ben a New York-i főügyészség csalással vádolta az egyik legnépszerűbb kripto-tőzsdét, a Bitfinexet. A gyanú szerint a Bitfinex 850 millió dollárral nem tudott elszámolni, ezért végső elkeseredésében a testvércégként emlegetett Tether-től vett át fedezetlen tokeneket, hogy el tudjon számolni a hiánnyal. Természetesen a Tether tagadta a vádakat, de a két cég végül18,5 millió büntetést kapott, és mindkettőjüket eltiltották a New York-i kereskedéstől. És hogy miért fontos ez? Amint napvilágot látott az ügy, egyetlen óra alatt közel 10 milliárd dollárral csökkent a teljes kriptopiac értéke. Ráadásul sokan azzal vádolják a Tethert, hogy valójában nem más, csak egy eszköz a Bitcoin árfolyamának manipulálására.

A Tether piac felett gyakorolt befolyása óriási. A közgazdászok attól tartanak, egy újabb bizalomvesztés katasztrofális következményekkel járhat, amely nemcsak a kripto-tőzsdét, hanem a hagyományos kereskedelmi platformokat is bedöntheti. A pénzügyi kataklizmához csupán annyi szükségeltetik, hogy egyszerre sokan elpártoljanak a Tether-től.

A jegybank képviselője, Eric Rosengren szerint óriási veszélyt jelent a Tether a gazdaságra. Úgy véli, az egyetlen megoldást az jelentené, ha a stablecoinoknak is jóval szigorúbb szabályoknak kellene megfelelniük.

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet hozzátette, hogy a Tetherhez hasonló valuták, amelyek magas kockázatú fedezettel vannak biztosítva, komoly fenyegetést jelentenek a pénzügyi folyamatok stabilitására. Az intézet az olyan stablecoinokban látja a megoldást, melyeket biztonságos, rendkívül likvid ezközök fedeznek.

Ne hagyd ki!