Aprópénzt szimatoló pettyes malacpersely

Megrohanták a pénzüket féltő magyarok a bankokat

Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek állománya a bankokban. Nem csak a betétállomány, de a betétekre fizetett kamat is 9 hónapos csúcsra jutott márciusban.


Miközben a lakáscélú hitelek átlagos kamata 2019 júniusát követően tért vissza idén márciusban a 4,51 százalékos szinthez, a lakossági lekötött betétek statisztikáit szemlélve kilenc évet, 2013 júliusáig kell visszamenni ahhoz, hogy az év harmadik hónapjában kimutatott 3,33 százalékos átlagos kamatnál magasabb összeget találjunk.

Kamatugrás a betéteknél

Csak március hónapban 122 bázisponttal növekedett a betétekre kínált átlagos kamat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Ezzel szemben a piaci lakáshitelek esetében mindössze 24 bázispontos volt a március havi átlagkamat emelkedés mértéke. Idén márciusban 3 százalékkal magasabb kamatot fizettek a bankok a lekötött betétek után, mint egy éve.

A betéti kamatok márciusi komoly emelkedésnek köszönhetően az emelkedő infláció ellenére fél éves mélypontra esett a betéti kamatszint mindenkori pénzromláshoz számolt különbsége. Márciusban éven belüli betét lekötés esetén 5,1 százalékkal kisebb kamatot kaptunk, mint a hónapra kimutatott 8,5 százalékos inflációs mérték.

Kilenc éves csúcs


Az emelkedő kamatokkal összefüggésben ugyancsak kilenc éves csúcsra emelkedett a lekötött betétek összege is. A bankokban 756,2 milliárd forint értékű lekötött pénzt tartottak az emberek március végén. Egyetlen hónap alatt negyven százalékos volt a bővülés a betétállomány esetében, egy évvel korábban, a 2021. márciusában a lekötésekben tartott – igaz, átlagosan csak 0,34 százalékot fizető – 422 milliárd forinthoz képest pedig 80 százalékos a bővülés.

Az MNB statisztikái is jól mutatják a banki marzs szűkülését. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy soha eddig nem volt példa arra, hogy a piaci lakáshitelek és az éven belüli lekötött betétek kamata közötti különbség 2 százalék alá csökkenjen. 2018-19 fordulóján ez a kamatkülönbözet még 4,5 százalék felett volt.

​Fogy a látra szóló állomány


A lekötött betétek térnyerése mellett kis mértékben sikerült korrigálni azt az elképesztő számot is, amely szerint a lakosság látra szóló és folyószámla betétben lévő pénz összege 2022 februárjában átlépte a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt. Mivel sokan a megkapott szja- visszatérítést az elmúlt hetekben elköltötték, ennek köszönhetően a nulla százalékos kamaton a bankokban tartott pénzösszeg 91 milliárd forinttal a 10000 milliárdos határ alá csúszott.

Ne hagyd ki!