Tengeri csillag a tengerparton
Fotó: Unsplash

Kártya vagy készpénz? Mivel fizessek külföldön?

Külföldi út előtt mindig felmerül a kérdés, hogy pénzt váltsunk vagy kártyával fizessünk inkább? Az alábbiakban megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket!


​Készpénz vagy kártya?

Ha Európán belül utazunk, akkor szinte biztosan használhatjuk majd a bankkártyánkat, hiszen akár csak nálunk, a többi országokban is sok az elfogadóhely és a bankjegykiadó automata. Nyugat- és Észak-Európában vígan el lehet lenni akár készpénz nélkül is, de Délen, például az egyre népszerűbb Albániában vagy a klasszikus célpontnak számító Bulgáriában, már sok helyen csak készpénzzel fogunk boldogulni. Éppen ezért utazás előtt mindig tájékozódjunk, hogy mire számíthatunk az adott országban! Már csak azért is, mert bizonyos országokban - főleg Közel-Keleten – lépten nyomon elvárják tőlünk, hogy némi pénzzel honoráljuk a figyelmességeket, amihez mindenképpen szükség lesz készpénzre, mégpedig kellően kis címletekben.

​A Visa vagy Mastercard kártya a nyerő?

Gyakorlatilag mindegy, hogy a két kártyatársaság közül melyiket választjuk, ahol lehet ma bankkártyával fizetni, illetve ahol működnek bankjegykiadó automaták, ott mindkettővel el fogunk boldogulni. Felmerülhet a kérdés, hogy szükség lesz-e dombornyomott kártyára, vagy jó lesz egy általában olcsóbb elektronikus – más néven vésett – plasztiklap? A tapasztalat az, hogy a dombornyomásnak ma már szinte egyáltalán nincs jelentősége, így egy elektronikus kártyával is remekül elleszünk.

​Külföldön is ingyenes a kártyás vásárlás?

A kártyás vásárlás külföldön is ingyenes, ám ez nem jelenti azt, hogy nem számíthatunk plusz költségekre akkor, ha más devizában fizetünk egy forintszámláról. Amennyiben dollárban vagy euróban fizetünk, akkor viszonylag tiszta helyzet, a bankunk általában deviza eladási árfolyamon váltja át majd a pénzünket. Az aktuális árfolyamokat a pénzintézetek weboldalain, ha nem is könnyen, de megtalálhatjuk. Bonyolítja ugyanakkor a helyzetet, hogy a tényleges vásárlás és az átváltás időpontja között akár napok is eltelhetnek, mert idő kell ahhoz, hogy a bankunk lekönyvelje a tranzakciót. Mivel pedig a könyvelés napján érvényes árfolyamon történik az átváltás, végül egyáltalán nem biztos, hogy annyit fizetünk forintban, mint amiről esetleg értesítést kaptunk a telefonunkra korábban.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha nem dollárban vagy euróban költünk, akkor valószínűleg duplán kell majd váltani, ami persze plusz költséggel jár. Erre azért van szükség, mert a Mastercard és a VISA minden tranzakciót euróban vagy dollárban számol el. Emiatt a kártyatársaság az ezektől eltérő devizákat először amerikai dollárra (Mastercard) vagy euróra (VISA) váltja át, majd a bankunk ezt konvertálja forintra minden olyan esetben, amikor forint alapú bankkártyát használtunk. Például, ha a horvát tengerparton euróban fizetünk a forintszámlánkról (bizony, hol van már a kuna!), akkor emiatt egyetlen váltással megúszhatjuk a dolgot. Ha viszont Londonban teázunk, és angol fontban fizetjük a számlát, akkor ezt először dollárra vagy euróra váltja a kártyatársaság, amit azután forintra a bankunk.

Amennyiben devizaszámlánk van, és mi éppen abban a devizában fizetünk, akkor természetesen nem lesz szükség váltásra, mint ahogy akkor sem, ha például a nálunk is mind népszerűbb Wise vagy Revolut számlánkon van az adott devizából, mert akkor kártyás vásárlásnál automatikusan abból történik a fizetés.

​Hol váltsunk valutát?

A helyi valutát bizonyos esetekben megvehetjük már akár idehaza, erre a bankoknál és a hivatalos pénzváltóknál – amelyek nálunk ugyancsak banki háttérrel működnek – van lehetőségünk, az utóbbiak általában kedvezőbb áron dolgoznak. Fontos ugyanakkor ebben az esetben is előre tájékozódni a célország sajátosságairól, Egyiptomban például nem fogadják el a 2017 előtti amerikai dollárt. Ha nem kapható idehaza az adott valuta – ilyen például az egyiptomi font, ami kizárólag Egyiptomban vásárolható meg, sőt, ki sem lehet vinni az országból - akkor célszerű eurót vagy amerikai dollárt vásárolni, mert ezt a legtöbb helyen váltják. Hogy melyik legyen, az ugyancsak a régiótól és az országtól függ. Ázsiában és az amerikai kontinensen például a dollár mindenképpen szerencsésebb. Érdemes ezért előre tájékozódni arról is, hogy miként váltják az adott országban ezt a két valutát, mert például Egyiptomban sok helyen egy az egyben váltják az eurót és a dollárt, így mindenképpen érdemesebb az idehaza olcsóbban beszerezhető dollárt vinni magunkkal. Ugyanakkor forinttal semmiképpen ne kelljünk útra, még a szomszéd országokba se, hiszen az árfolyam számunkra biztosan kedvezőtlen lesz, vagyis drágán jutunk majd hozzá a helyi pénzhez. Már, ha egyáltalán váltanak forintot. Szinte minden turisták által látogatott országban tudunk euróban vagy amerikai dollárban fizetni az üzletekben, ám ez nem feltétlenül kifizetődő. Ugyanis szinte biztosan pokolian rossz árfolyammal számolnak majd, így végül lényegesen többet fizetünk, mintha a helyi valutában egyenlítettük volna ki a számlát.

​Készpénzfelvétel külföldön

Megoldást jelenthet az is, ha bankkártyát viszünk magunkkal, és az adott országba érkezve veszünk fel bankjegykiadó automatából helyi valutát. Itt érdemes a bankok ATM-jeit preferálni, mert a pénzügyi szolgáltatók által működtetett készülékek általában nagyobb költséggel dolgoznak, de ez is mindig országspecifikus. Amennyiben forintszámáról veszünk fel külföldi fizetőeszközt, akkor az ATM rákérdezhet, hogy kérünk-e váltást? Ha ezt választjuk, akkor az adott bank vagy szolgáltató végzi el a váltást, míg, ha nem kérünk, akkor a saját bankunk végzi majd ezt el általában az aktuális deviza eladási árfolyamon. Mivel ez utóbbi szinte biztosan kedvezőbb, mindenképpen ezt javasoljuk. Remek megoldás azonban a Revolut számla ebben az esetben is, ugyanis számlatípustól függően 30 naponta 75 000 és 300 000 Ft közötti összeg vehető fel költségmentesen ATM-ből, akár külföldön, devizában is. Arra azonban figyelni kell, hogy bizonyos bankautomaták használatáért maga az üzemeltető díjat szedhet, amit azonban a tranzakció véglegesítése előtt minden esetben kijeleznek a készülékek. Általánosságban elmondható, hogy célszerű ebben az esetben is a bankok ATM-eit használni, mert ezek nagyobb eséllyel lesznek ingyenesek, mint a független szolgáltatók által üzemeltetett berendezések.

​Óvatosan a bankkártyákkal

1. Praktikus, ha több kártya is van nálunk, akár ugyanahhoz a számlához, ezeket pedig ne egy helyen tároljuk. Így, ha valamelyik elveszne vagy ellopnák, akkor a másik kártyát még tudjuk használni.

2. Ellenőrizzük indulás előtt a kártya lejárati dátumát, a limitbeállításokat és a számlán rendelkezésre álló szabad pénzeszközöket.

3. Érdemes lehet a bankkártyáinkat regisztrálni a telefonunk Apple Pay vagy a Google Pay alkalmazásába, így akár a lap konkrét fizikai jelenléte nélkül is tudunk majd fizetni a kasszáknál, vagy akár a webshopokban. Ez azért is hasznos lehet, mert ha a telefonunkat ellopják, akkor sem tudnak illetéktelenek ujjlenyomat azonosítás, Face ID vagy PIN kód nélkül fizetni a rajta tárolt bankkártyákkal.

4. Érdemes már indulás előtt ellenőrizni, hogy milyen számon tudjuk a bankunknál azonnal letiltani a bankkártyánkat, ha esetleg szükség volna erre.


Ne hagyd ki!