Te tudtad, hogy létezik Tesco Bank?
Fotó: Shutterstock

Megválhat bankjától a Tesco

A Tesco nemcsak áruházláncként van jelent az Egyesült Királyságban, hanem egy bankot is üzemeltet évtizedek óta. Az ügyfelei száma milliókra rúg. Most úgy tűnik - részben vagy egészben - eladhatja a pénzintézetét.


Eladhatja bankját a Tesco

Piaci forrásaira hivatkozva arról ír a SkyNews, eladhatja a bankját a Tesco az Egyesült Királyságban. A cég a Goldman Sachs-t bízta meg, hogy térképezze fel a piaci lehetőségeit. Fontolgatják a közös vállalkozás lehetőségét egy másik céggel, vagy a részvényeik teljes eladását.

Annak ellenére válhat meg a banki üzletágától a Tesco, hogy Ken Murphy, a cég vezérigazgatója eddig mindig támogatta a bankszektori részvétüket. A Tesco Bank legutóbbi közleménye is kitért rá, hogy a mérlegük rendben van, nyereségesen működnek, kellő tőkével és likviditással rendelkeznek, a felülvizsgálat pedig nem eredményezheti munkahelyek megszűnését.

A Tesco Bankot 1997-ben alapították. Jelenleg nagyjából 5 millió ügyfelük van. Kínálatukban például megtakarítási termékek, hitelkártyák, valamint kisállat-biztosítások szerepelnek. A könyvelési értékükből kiindulva a pénzintézet akár 1 milliárd fontot is érhet (nagyjából 430 milliárd forint). Egyébként 2019-ben körülbelül 3,8 milliárd fontért már eladták a brit jelzáloghitelezési portfóliójukat.

Kényszermunkások miatt pereskedhet a Tesco Angliában

Egyébként kissé rájár a rúd a Tescora manapság az Egyesült Királyságban. Az üzletláncot beperelte az egyik beszállítójának, a VK Ruhagyárnak (VKG) 130 korábbi dolgozója. Ők 2017 és 2020 között készítettek főleg F&F márkájú farmernadrágokat, farmerdzsekiket és egyéb ruhákat a brit üzletlánc thaiföldi üzletágának, az Ek Chai-nak (az ágazatot 2020 decemberében eladták a Charoen Pokphand Groupnak). A Guardian birtokába jutott képekre hivatkozva azt írja, hogy az Egyesült Királyságban lévő boltokba is jutott az érintett ruhaneműkből, bár ezt a bolthálózat tagadta.

Azzal vádolják a korábbi dolgozók VKG-t, hogy illegálisan alacsony fizetésért, szörnyű munkakörülmények között, heti 99 órát dolgoztatták őket. Mindezt jóval a helyi minimálbér alatt, napi 3 fontért (kevesebb mint 1400 forint) tették, havi egy szabadnappal. A munkaidejük alatt számos üzemi baleset történt, és agresszívek voltak velük az üzemvezetők is, de hosszan sorolhatnánk a vádakat.

A dolgozók Thaiföldön is a bírósághoz fordultak, ahol csekély sikereket értek el. Szakértők szerint azért, mert a ruhagyár könyvvizsgálója korábban a szőnyeg alá seperte az ügyüket. Ezután döntöttek úgy, hogy az Egyesült Királyságban próbálnak szerencsét.

Későn értesülhettek róla

A Tesco az üggyel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartja a teljes beszállítói láncában dolgozók jogainak a védelmét. Ha észlelte volna az említett súlyos problémákat, megszakította volna együttműködést a VKG-vel. A brit cég nem vett részt a gyár mindennapi működésében a szabványok meghatározásán és ellenőrzésén, valamint a megrendelések leadásán túl.

Először 2020 augusztusában érkezett a Tescohoz olyan auditcsomag, amely problémákról számolt be a ruhagyárban. Azonban a VKG a cég beszállítója maradt 2020 decemberig, amikor eladták az Ek Chai-t. Az üzletlánc közleménye szerint egyből vizsgálatot indítottak, és ki akartak szállni az együttműködésből, azonban erre nem nyílt lehetőségük az üzletáguk értékesítése előtt.

Ne hagyd ki!