Felhasználók milliói lehetnek érintettek
Fotó: Shutterstock

Elhárították a Microsoft rendszereiben talált problémát

Jelentős biztonsági problémát fedeztek fel a Wiz Research kutatói a Microsoftnál. A hiba több millió felhasználót érinthet, hiszen a cég számos szolgáltatásából (például Office, Teams) kinyerhetővé váltak privát információk. Azonban mára megoldották a problémát.


Biztonsági probléma a Microsoftnál

Hibát találtak a Wiz Research biztonsági kutatói a Microsoft Azure-ban. Emiatt illetéktelenek akár több millió Microsoft 365-fiók felett vehették át az irányítást. A szakemberek szerint a problémát kihasználva hozzá lehetett férni például a Bing tartalomkezelő rendszeréhez (CMS), valamint lehetőség volt privát információkat gyűjteni olyan szolgáltatásokból, mint az Office, az Outlook, vagy a Teams.

A BingBang-nek elnevezett sérülékenység miatt meg lehetett változtatni a Bing keresési eredményeit, valamint támadást lehetett intézni a felhasználói ellen. Egy sikeres akciókor a rosszindulatú támadó képes lehetett hozzáférni az Outlook-ban lévő e-mailekhez, valamint a SharePoint dokumentumokhoz. Veszélyben lehettek OneDrive-fájlok, Outlook-naptárak és Teams-üzenetek is. Azonban az érintett felhasználók pontos számáról nincs hír.

A hibáról néhány napja írt a Windows Central, viszont a Wiz január 31-én értesítette a problémáról a Microsoftot, akik két nappal később ki is javították azt. Ezt követően, február 7-én jelentették be a mesterséges intelligenciával felturbózott új Binget.

Megújul a Microsoft Teams

Egyébként már elérhető a windowsos Microsoft Teams kollaborációs platform legújabb verziója. A fejlesztők szerint a megújult kliens gazdaságosabban bánik az erőforrásokkal, valamint átalakult a felhasználói interfész is.

A Teams új, 2-es verziói szinte teljesen React- és Edge Webwiew2-re épülnek. Emiatt akár 50 százalékkal kevesebb memóriát foglalhat el a kliens a futása közben, valamint kevésbé dolgoztathatja meg a processzort is.

Korábban a kliens működését több kritika érte, hiszen a szoftver használata gyakran okozott fejfájást a régebbi, kisebb teljesítményű noteszgépeket használóknak. A 2.0-s kiadás ezeken a gépeken is gyorsabban indulhat, és a működése is kevesebb teljesítmény-problémával járhat a meetingeken.

Az új Teams előzetes verzióját egyes vállalati előfizetéssel rendelkező ügyfelek próbálhatják ki. Ők, ha valamilyen problémát érzékelnek a 2.0 használatakor, egyszerűen visszaválthatnak a régebbi verzióra.

Szintet léphet a Zoom is

Új utakat keres a boldoguláshoz a kaliforniai székhelyű Zoom Video Communications vállalat is a videó-konferenciás szolgáltatásain túl. A Zoom IQ jelenleg is tud például fejezeteket és kiemeléseket készíteni a felvétel funkcióval rögzített értekezletekhez. Azonban a jövőben megkérhetjük a mesterséges asszisztenst arra, foglalja össze, mit mulasztottunk el, ha késve csatlakozunk egy online megbeszéléshez. Ezen kívül áprilistól egy szűkebb felhasználói körnek elérhető a mesterséges intelligenciával létrehozott üzenet- és email-piszkozat lehetősége is.

Egyéb, nem mi-s megoldásokkal is bővül a Zoom. Ilyenek például a Naptár és a Mail alkalmazások, amelyekkel közvetlenül az alkalmazásból elérhetők lesznek az e-mailek és az időbeosztás, hiszen összekapcsolódhat a Gmail vagy a Microsoft 365 fiókkal.

Továbbá új funkció a Huddles, amellyel gyors videohívás kezdeményezhető. Ez ahhoz lehet hasonlatos, mint amikor a munkahelyen a szomszéd asztalnál ülőtől személyesen és hirtelen kérdez valamit az ember.

Ne hagyd ki!