A vizsgált éttermek és halárusok 14 százaléka ellen indult hatósági eljárás - a kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Valami bűzlik: sok az igazolatlan eredetű hal idehaza

A Nébih által a közelmúltban vizsgált halak és haltermékek jelentős részének nem lehetett igazolni az eredetét. Több száz kiló igazolatlan árut talált a hivatal. Leírtuk azt is, miért fontos, hogy ismerjük a hal eredetét!


Gondok a hazai halkereskedelemben

Nagyjából 120 étteremet és élőhalárusítót ellenőrzött a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Összesen 17 esetben (azaz a vizsgált helyszínek 14 százalékánál) indítottak eljárást körülbelül 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt – írja a Nébih közleménye.

Különösen két város volt érintett az ügyben, Miskolc és Törökszentmiklós. A borsodi megyeszékhelyen 57 kg igazolatlan eredetű halat, pontyot, harcsát, busát és pisztrángot foglalt le a hatóság. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen ennél csak kicsit kevesebbet, 54 kg halat nem engedtek tovább árulni a hivatal szakemberei.

Fő a fogyasztók biztonsága

A közlemény arra is kitér, hogy az ellenőrzésének célja az volt, hogy egész évben igazolt eredetű, biztonságos és jó minőségű haltermékek kerüljenek a kiskereskedelembe, így a fogyasztók asztalára.

A hatóság továbbá felhívja a hallal kereskedők figyelmét arra, hogy

„a származást igazoló dokumentumokkal nem rendelkező, valamint a jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt hal és haltermék minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, éppen ezért sem a hazai üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem kerülhet forgalomba.”

A Nébih ezeket a termékeket azonnal kivonja a forgalomból, a kereskedőt pedig 100 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja.

Ezért nem mindegy, hogy jelölt vagy jelöletlen a hal

Korábban EBBEN a cikkünkben adtunk néhány jó tanácsot, hogy mire figyeljünk oda a haltermékek vásárlásakor, valamint írtunk arról is, miért nem mindegy, hogy ismerjük-e vagy nem a hal eredetét.

Fontos megvizsgálni, hogy honnan származik a fagyasztott, vagy élő hal. A tenyésztésből (akvakultúrából) érkező halak vásárlása inkább ajánlott a természetes vizekből származókkal szemben. Ha az előbbiek mellett döntünk, amellett, hogy kíméljük a világ vadon élő halállományát, magunkat is óvjuk. Az elfogyasztott hal ugyanis a szervezetünkbe juttathat az élőhelyéről származó esetleges - gyakran ismeretlen - szennyező anyagokat. Emellett a bizonytalan eredetű halak is egészségügyi kockázatot jelentenek. Nem javasolt a nem tenyészetből származó haláruk fogyasztását, hiszen származásuk nem minden esetben megfelelően ellenőrzött. Ez alól azonban kivételt képezhetnek a drágább, tengeri halászatból érkező, általában kiváló minőségű, prémium haltermékek.

A magyar gazdaságokból származó termékek a legbiztonságosabbak, hiszen a hal élete a konyhaasztalig egyszerűen nyomon követhető. Jellemzően nem problémások a külföldi akvakultúrából érkező halak sem, mivel az áruházláncok kizárólag ellenőrzött terméket szerezhetnek be. Ebben az esetben azonban problémák merülhetnek fel a származási helyüktől az üzletekig tartó hosszú szállításuk miatt. Magyarországon a természetes vízi, kereskedelmi célú halászat nem lehetséges, így ilyen hal nem kerülhet a fogyasztók asztalára – legfeljebb abban az estben, ha maguk fogták a halat. Nagyobb kockázatot csupán a külföldről származó halak egy kisebb része jelenthet

Ne hagyd ki!