Óvatosan a Windows 11-el, rengeteg vírusos fájl kering a neten

Óvatosan a Windows 11-el, rengeteg vírusos fájl kering a neten

Az új Windows 11 már az operációs rendszer hivatalos bejelentése előtt kiszivárgott. Érdemes megvárni a hivatalos verziót, ugyanis ezek a fájlok jellemzően tömve vannak vírusokkal.Az elmúlt hetekben komoly változások történtek a Microsoft háza táján. Nemrég kiderült, hogy a cég 2025. október 14-től kezdve egyetlen frissítést és hibajavítást sem fog kiadni a Windows 10-re. Ezzel párhuzamosan a Microsoft azt is bejelentette, hogy új operációs rendszer érkezik a Windows-ra. A hírre az egész tech-világ felkapta a fejét, mindenki arra volt kíváncsi, hogy milyen lesz az új rendszer. A hivatalos verzió ugyan már megjelent, de egyelőre csak a tesztelők élvezhetik az új funkciókat. A széleskörű elterjedésre valószínűleg 2022-ig várni kell. Viszont néhány szemfüles felhasználó a hivatalos megjelenés előtt hozzájutott az új csomaghoz, ugyanis valamilyen úton-módon kiszivárgott az op-rendszer. Mint kiderült, ezek a fájlok nem a Microsofttól származnak, és sokszor a Windows replika mellett vírusok garmadája települ a számítógépünkre a kamu telepítőnek köszönhetően.

Várjuk meg az eredetit

A veszélyre az mspoweruser.com hírportál hívta fel a figyelmet. A portál a Kaspersky kibervédelmi vállalat értesüléseire alapoztva közölte, a Windows 11 telepítőjének képében tetszelgő ISO fájlok számítógép-vírusokat tartalmaznak. A Kaspersky cikkében arról olvashatunk, hogy az említett fájlok első ránézésre hitelesnek tűnnek, de jobban megvizsgálva körvonalazódik a fenyegetettség. A vállalat példaként megemlítette a

86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe

nevezetű fájlt. Ez a fájl az 1,75 gigabájtos terjedelmével biztonságosnak tűnhet, de tartalmaz egy DLL kiterjesztést is, ami tömve van felesleges információkkal. Ha valaki elindítja ezt a programot, megjelenik egy telepítő, amely megszólalásig hasonlít a Microsoft termékénél alkalmazott felületre. Itt jön a turpisság. A telepítő célja, hogy letöltsön és futtasson egy másik programot. Ezen a ponton felugrik egy licencszerződés (ezt valószínűleg senki nem olvassa el), amely figyelmeztet, hogy a Windows mellett bizonyos szponzorált szoftverek is települni fognak. Ha elfogadod a licencfeltételeket, különféle kártékony programok lepik el a gépedet.

A Kaspersky több száz ehhez hasonló esetet dokumentált. Az említett fájlok közös jellemzője, hogy mindegyik engedélyt kér arra, hogy kiegészítő szoftvereket telepíthessen a gépünkre. A kártékony programok között megtalálhatók adathalászok és Trójai vírusok is.

A Windows 11 ingyenesen elérhető lesz minden jelenlegi Windows 10 felhasználó számára, így a biztonság érekében érdemes kivárni a hivatalos szoftver megjelenését. Lényegében egy frissítés formájában fel lehet telepíteni a Windows 10 rendszerére. A Microsoft értesítést fog küldeni, amint elérhető válik a frissítés. Aki elfogadja a feltételeket, azt a Microsoft szépen végigvezeti a telepítés lépésein.

Ne hagyd ki!