A Hôtel Lambert a Szajnán található Szent Lajos-szigeten, napütéses időben

Forintban 80 milliárdért kelt el az egykori Rothschild-palota

Az új vevő nem tervezi, hogy beköltözik az ingatlanba.


Nagy múltú építmény

A Párizsban található Hôtel Lambert 200 millió euróért, átszámítva körülbelül 80 milliárd forintért talált új gazdára a napokban – írja a Bloomberg.

A megállapodás az egyik legértékesebb, magántulajdonban lévő ingatlanügylet Párizs történelmében, kereken 100 millió euróval haladja meg a Hôtel de Soyecourt 2011-es megvásárlását.

Az ingatlant, amely nevével ellentétben nem egy szálloda, hanem egy palota, Xavier Niel francia milliárdos vásárolta meg Abdullah bin Khalifa Al Thani katari hercegtől, Katar egykori miniszterelnökétől.

A herceg 2007-ben 60 millió euró fizetett a palotáért, amely akkoriban részben Anna Czartoryska lengyel hercegnő és Guy de Rothschild bankár tulajdonában állt.

Xavier Niel nem kommentálta a híreket, de a Bloomberg forrásai szerint nem lakhatási céllal vásárolta az ingatlant, elviekben kulturális alapítványának egyik székhelyeként fog szolgálni.

Királyi kötelékek

A közel 4000 négyzetméteres „hôtel particulier”-t – francia kifejezés a magánkastélyra – XIV. Lajos francia király építésze, Louis Le Vau építette Jean-Baptiste Lambert de Thorigny üzletembernek 1640-ben (Louis Le Vau a Versailles-i palota építésében is részt vett). A Lambert irodalmi szalonoknak adott otthont, ahol Voltaire és Jean-Jacques Rousseau is tiszteletét tette.

A Szent Lajos-szigeten elhelyezkedő palotában egy galéria is található, amelyet Charles Le Brun, a versailles-i Tükörcsarnok díszítője festett.

2009-ben komoly visszhangot váltott ki a katari herceg felújítási terve, ugyanis egyebek között egy autóliftet akart a történelmi jelentőségű ingatlanba építeni. Erre végül nem került sor. A Le Figaro szerint 2013-ban tűz ütött ki az épületben, 130 millió eurót költöttek a felújítási munkákra.

Xavier Niel az Iliad SA távközlési csoport alapítója, a Bloomberg Milliárdos Indexe 8,4 milliárd dollárra becsüli vagyonát.

Ne hagyd ki!