Kaliforniai pálmafákkal tarkított homokos partja a Csendes-óceánnál, naplementében
Fotó: Shutterstock

Eladó Amerika legdrágább háza, így néz ki belülről

Több mint 10 éves kálvária után eladósorba került az Egyesült Államok jelenlegi legdrágább óriásvillája. A „The One” becenévre keresztelt ingatlant 295 millió dolláros, átszámítva 93 milliárd forintos listaáron árulják. Azonban, ha nem talál gyorsan vevőre, akkor februárban árverésre bocsájtják, ahol jóval áron alul kelhet el.A közel 10 ezer négyzetméteres épületet a kaliforniai Bel-Air szomszédságban, egy hegy tetejére építették fel. A 21 hálószobával és 42 fürdőszobával rendelkező ingatlan egy négyholdas telken terül el, ahol egy éjszakai klub, egy szépségszalon, egy wellness fürdő, egy 40 férőhelyes mozi, egy tekepálya, egy borospince, egy 30 férőhelyes garázs és egy 400 méteres privát szabadtéri futópálya is található.

A vendégek vagy a személyzet kényelméért egy saját medencével ellátott, három hálószobás vendégház felel.

Az ingatlanból páratlan kilátás nyílik a Csendes-óceánra, Los Angeles belvárosára, illetve a San Gabriel-hegységre.

Az óriásvillát Nile Niami, egy hollywoodi producerből lett ingatlanfejlesztő építette, aki korábban „Amerika legnagyobb és legdrágább modern otthonaként” próbálta eladni 500 millió dollárért. A problémák akkor kezdődtek, amikor nem talált vevőt a házra, saját költségei pedig egyre csak nőttek. Odáig fajul a helyzet, hogy Niami végül 180 millió dolláros adósságot halmozott fel. Az ingatlanfejlesztő ellen végül csődeljárást indítottak.

Niami akkor tudná visszafizetni teljes adósságát, ha minimum 200 millió dollárért kelne el az ingatlan. Ha olcsóbban adják el, akkor újabb végrehajtási perekkel szembesülhet az üzletember. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a 295 millió dolláros vételár mellett senki sem érdeklődik az épület iránt, egy esetleges árverésen pedig áron talál új gazdára.

Tovább árnyalja a képet, hogy a leendő tulajdonosnak egy sor pénzügyi és jogi problémával kell szembenéznie. A hivatalos jelentések szerint rengeteg repedés található a házon, illetve a medencéken és a többi épületen is, valamint penészedés nyomait is azonosították. Emellett számos építési és használatbavételi engedély is hiányzik.

A problémák ellenére a hitelezők és a brókerek arra számítanak, hogy a The One pillanatok alatt el fog kelni. A Los Angeles-i luxusingatlan-piac remek évet tudhat maga mögött, 2021-ben több mint 312 olyan ingatlan talált új gazdára, amelynek vételára meghaladta a 10 millió dollárt. Egyes hírek szerint két érdeklődő már jelentkezett is, egy szaúdi előkelőség és egy kínai üzletember.

Ne hagyd ki!