Mi ez, ha nem összeomlás a lakáspiacon?
Fotó: Shutterstock

Megroggyant a hazai lakáspiac januárban

Feleannyian akartak új lakást vásárolni idén januárban, mint a megelőző év azonos időszakában. Pedig az év első hónapjában jellemzően nagy az érdeklődés az ingatlanokra. Mindeközben nőtt a kínálat.


Bezuhant a lakásvásárlási hajlandóság

Az ingatlan.com ingatlan-kereskedelmi portál adatai szerint felére esett vissza a lakásokra a kereslet januárban 2022 azonos időszakához képest. Pedig a tapasztalatuk az, hogy ebben az időszakban jellemzően felpörög az ingatlanpiac.

Új hirdetésből 6 százalékkal kevesebbet adtak fel az előző hónapban, azonban 30 százalékkal több eladó lakáshirdetés volt elérhető a portálon, mint egy évvel ezelőtt. Vevői oldalról nézve ez jobb alkupozíciót jelent a piacon.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elsősorban a bizonytalan gazdasági környezetet, valamint a bázishatást említette a csökkenés okai között. Mint mondta, tavaly januárban sok befektetési célú vásárló jelent meg a piacon, miután az inflációs félelmek miatt a lakáspiacot tartották érdemesnek a befektetésre.

A HVG megjegyzi, hogy Budapesten, illetve Baranya, Csongrád-Csanád, Pest, Vas és Zala vármegyékben legalább 50 százalékkal csökkent a kereslet az előző hónapban. A legkisebb visszaesést Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém vármegyékben mérték, ahol 18-26 százalékkal zsugorodott a keresleti oldal egy év alatt.

Lassulhat az építőanyagárak emelkedése

Aki lakásvásárlás helyett vagy mellett lakásfelújításban gondolkodik, annak érdemes tudnia, hogy átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok hazánkban az elmúlt két évben. A fa-, a fém- és a műanyagalapú építőanyagoknál jelentős áremelést nem vár idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata, viszont problémát okozhat a cement drasztikus áremelkedése.

A cementpiacon kialakult torz viszonyok felszámolására egyelőre nem találták meg a megoldást. Az ársapka és a különadók miatt a hazai gyárakból kevesebb kerül piacra, az import pedig drága, ami beépül a csempe, a betoncserép, de a homlokzati ragasztó árába is

- nyilatkozta Tibor Dávid, a tagozat és a Masterplast Nyrt. elnöke.

Ingatlanok százezreit kellene felújítani

Tibor Dávid szerint jelenleg igen jelentős a lakossági szándék arra, hogy korszerűsítsék a lakóingatlanokat, különösen a nemzetközi energetikai problémák miatt. Például egy átlagos Kádár-kocka felújítása 6 millió forintba kerülhet manapság. Azonban újabb pályázati források nélkül nem valószínű, hogy tömegek kezdenének hasonló beruházásokba.

Országosan 600-800 ezer felújításra szoruló, energiapazarló háztartás van, az építőipar pedig évi 250 ezer lakás korszerűsítésére képes, Vagyis megfelelő mértékű támogatás esetén három év alatt minden egyes ingatlanra sor kerülhetne

- tette hozzá Tibor Dávid.

Ne hagyd ki!