A téves információk mellett az is probléma, hogy sok a kókler az ágazatban
Fotó: Shutterstock

A szakértők eloszlattak néhány tévhitet a modulházakról

Szerelt technológiás épületek kivitelezésére váltott át több hazai építőipari cég, miután jelentősen drágult a tégla, valamint nehézkessé vált a beszerzése is. Az ÉVOSZ arra figyelmeztet, hogy kellő piaci- és termékismeret híján a modulházakról gyakran félretájékoztatják az építkezőket. Emellett sok a kókler is a piacon.


A modulházakat érintő téves információkra figyelmeztet az ÉVOSZ

Téves információk keringene az országban a modulházakra vonatkozó építési engedélyekről. Kárpáti József, az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (Makész) elnöke igyekezett tisztázni ezen tévhiteket.

Elterjedt, hogy 50 négyzetméternél kisebb vagy 100 légköbméternél nem nagyobb modulházakra nem kell építési engedély. Mérettől függetlenül minden tervezett építményt be kell jelenteni, kivéve, ha kerekeken gurul, mert akkor nem lakóház, hanem lakókocsi vagy mobil ház. Mobil ház pedig csak akkor lehet, ha rendszámmal és forgalmi vizsgával is rendelkezik

- nyilatkozta a szakember a VG-nek.

Hozzátette, a modulházakra is kell építési engedélyt kérni, illetve kötelező az egyszerű bejelentést megtenni akkor is, ha az adott épület alapterülete nem haladja meg az 50 négyzetmétert. Továbbá minden épületrésznek, vagyis minden modulnak rendelkeznie kell nemzeti műszaki értékeléssel (NMÉ).

Kóklerek az ágazatban

Kárpáti József amiatt is aggódik, hogy a piac bővülésével szerencsevadászok jelentek meg az ágazatban. Ők jellemzően látszólagos árelőnnyel, valamint nem minősített anyagokkal dolgoznak. Az általuk összeszerelt házak általában tűzveszélyesek, gyorsan penészesednek, és a statikai problémáik is lehetnek. Nincs NMÉ-jelzésük, valamint az európai minőségtanúsítást (CE) sem kapják meg. A hivatalos minősítést hét szempont alapján ítélik oda, mint például tűzbiztonság, statika, páratechnológia vagy élettartam.

Ráadásul a többségében állandó lakhatásra, családi otthonként szolgáló épületek a megrendelők egész vagyonát képezik, a későbbi súlyos problémák révén egész tőkéjük leértékelődik. Ezért is érdemel kiemelt figyelmet a lakóházpiac és az ott tapasztalható anomáliák

- tette hozzá az elnök.

Lassulhat az építőanyagárak emelkedése

Aki lakásfelújításban gondolkodik, annak érdemes tudnia, hogy átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok hazánkban az elmúlt két évben. A fa-, a fém- és a műanyagalapú építőanyagoknál jelentős áremelést nem vár idén az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata, viszont problémát okozhat a cement drasztikus áremelkedése.

A cementpiacon kialakult torz viszonyok felszámolására egyelőre nem találták meg a megoldást. Az ársapka és a különadók miatt a hazai gyárakból kevesebb kerül piacra, az import pedig drága, ami beépül a csempe, a betoncserép, de a homlokzati ragasztó árába is

- mondta Tibor Dávid, a tagozat és a Masterplast Nyrt. elnöke.

Ne hagyd ki!