Az átvert Apple logója egy telefon hátulján
Fotó: Unsplash

10 év alatt 10 millió dollárral verte át a világ legértékesebb cégét

Az amerikai ügyészség vádat emelt az Apple egykori alkalmazottja ellen, miután kiderült, a férfi különböző módszerekkel több mint 10 millió dollárral, átszámítva nagyjából 3,4 milliárd forinttal károsította meg a techóriást.


Átgondolt rendszer

A kaliforniai San José szövetségi bíróságra benyújtott beadványból kiderült, Dhirendra Prasadot öt rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A vádirat szerint a férfi visszaélt az Apple globális szolgáltatási láncában betöltött „bizalmi beszerzői pozíciójával”. Az ügyészek azt állítják, Prasad az Apple nevében tárgyalt különböző beszállítókkal, majd a hamis megállapodások részleteit feltöltötte a cég beszerzési rendszerébe, amelyek alapján a vállalat fedezte a számlákat.

Bűnlajstrom

Prasad állítólag csúszópénzeket fogadott el, hamis javítási megbízások felhasználásával alkatrészeket lopott el, és elérte, hogy az Apple olyan termékekért és szolgáltatásokért fizessen, amelyeket valójában soha nem kapott meg.

Prasadot továbbá adócsalással és pénzmosással is vádolják. A bírósági papírok szerint az Apple 2018 decemberében menesztette egy évtizedes munkaviszony után.

Daloltak

A bírósági jegyzőkönyvek felfedték, hogy tavaly decemberben két beszállító bűnösnek vallotta magát az évtizedes átverésben való közreműködésben.

Az egykori Apple-beszerző ellen egyebek között elektronikus és postai úton történő csalás, pénzmosás, az Egyesült Államok átverése, valamint adóelkerülés miatt emelnek vádat.

A tárgyalás március 24-re van kitűzve.

Ne hagyd ki!