Elton John piros boával a nyaka körül, aranyozott szemüvegben mániákusan vigyorog, miután megtudta, hogy nyilvánosságra hozták a lakcímét
Fotó: Shutterstock

A britek százmilliókra vágták meg a briteket egy kínos hiba miatt

A brit információügyi biztos megállapította, hogy a kabinetiroda hibázott, amikor 2019-ben közzétette Erzsébet királynő újévi kitüntettjeinek listáját. A kiszabott büntetés forintban meghaladja a 200 milliót.Ezek nem örömkönnyek

Erzsébet királynő uralkodói kitüntetéseit évente két alkalommal osztják ki: újév előestéjén, illetve a királynő "hivatalos" születésnapján, júniusban. 2019. december 27-én 1097 ember részesült a megtisztelő elismerésben, köztük Sir Elton John énekes, Gabby Logan sportműsorvezető, Nadiya Hussain tévés szakácsnő, Ben Stokes krikettjátékos, Ainsley Harriott séf és Sharon White, az Ofcom egykori vezetője.

A díjazottak öröme azonban nem volt felhőtlen, ugyanis a kormány a nevük mellett tévedésből a lakcímeiket is nyilvánosságra hozta a kormányzati weboldalon.

Miután a tisztviselők tudomást szereztek az adatszivárgásról, a fájlra mutató hiperhivatkozást eltávolították, de a gyorsítótárból nem törölték az adatokat. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a pontos url-címet írta be a böngészőbe, továbbra is hozzáférhetett a lakcímekhez. A kényes információk kettő óra 21 percet „töltöttek” a neten, ez idő alatt 3872 alkalommal töltötték be az oldalt.

Az esetet követően az információügyi biztos végül „csupán” három érintettől kapott panaszt.

Önteltség, felelőtlenség

A Miniszterelnöki Hivatal bocsánatot kért az incidens miatt és közölte, mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen többé ne forduljon elő.

Az információügyi biztosi megállapította, hogy a kabinetiroda nem hozott megfelelő intézkedéseket az adatszivárgás elkerülésére, ami végső soron az önteltségük miatt történt meg. Végül 500 ezer angol fontra, azaz nagyjából 214 millió forintra büntette a hivatalt.

Azonnal értesítettük az információs biztost és mindenkit, akit a jogsértés érintett, hogy enyhítsük az esetleges károkat. Nagyon komolyan vesszük az információs biztos megállapításait, belső felülvizsgálatot végeztünk, valamint számos intézkedést hajtottunk végre annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő. Ebbe beletartozik a rendszer általános biztonságának áttekintése, az információkezelési képzés és a belső folyamatok javítása a kitüntetéseket kezelő csapat adatkezelésre vonatkozóan.

-mondta a kabinetiroda szóvivője.

Ne hagyd ki!