A fehér férfi javára döntött az amerikai bíróság

A bíróság szerint bőrszíne miatt rúgták ki a fehér férfit, komoly kártérítést kap

David Duvall marketingszakember két éve indított bírósági eljárást egykori munkaadója ellen az Egyesült Államokban. A beadványa szerint azért bocsátották el, mert fehér és férfi. A bíróság Duvall javára döntött, forintban milliárdos kártérítésre kötelezte a vállalatot.Komoly vádak

David Duvall-t 2013 augusztusában nevezték ki a Novant Health nonprofit egészségügyi vállalat marketingért és kommunikációért felelős vezető alelnökének. Közel öt évnyi munka után, 2018. július 30-án váratlanul elbocsátották. A vállalat ezután egy fehér és egy afroamerikai nőt vett fel a helyére. Duvall 2019-ben beperelte a céget azt állítva, hogy a Novant diszkriminatívan járt el vele szemben a bőrszíne és nemi hovatartozása miatt, az említett két munkavállalót pedig csak azért alkalmazta, hogy erősítse a vezetőség sokszínűségét. Az észak-karolinai szövetségi bíróság végül Duvall javára döntött, és 10 millió dolláros, átszámítva nagyjából 3,1 milliárd forintos kártérítésre kötelezte a Novant Health vállalatot.

Kinek van igaza?

A bíróság megállapítása szerint a felperes „bőrszíne és/vagy neme szerepet játszott az elbocsátására vonatkozó döntésben". A Novant Health többször is viszautasította Duvall vádjait, az alperesek azzal védekeztek, hogy azért rúgták ki a férfit, mert gyenge teljesítményt nyújtott a munkahelyen.

Rendkívül csalódottak vagyunk az ítéletben, amelyet véleményünk szerint nem támasztanak alá a tárgyaláson bemutatott bizonyítékok

- mondta a Novant Health szóvivője az ítélethirdetést követően.

Nemrég a Tesla is nehéz helyzetben találta magát, amikor rasszizmus miatt 136,9 millió dolláros, azaz nagyjából 42,4 milliárd forintos kártérítésre kötelezte az autógyártót az amerikai bíróság. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!