Egy Ethereum kriptovaluta fantáziatokenjét tartja kezében egy ember, a háttérben egy számítógép látható egy grafikonnal a képernyőjén
Fotó: Unsplash

Nagy fogás: 6,8 milliárd forintnyi kriptót foglalt le a brit rendőrség

A lefoglalt kriptovaluták átvert befektetőktől származnak, a rendőrség már meg is kezdte a kártérítési folyamatokat.


Ritka pillanat

A machesteri rendőrség (GMP) 2021 júliusában több mint 16 millió fontnyi, azaz nagyjából 6,8 milliárd forintnyi kriptovalutát foglalt le egy csalással és pénzmosással vádolt 23 éves férfitől és egy 25 éves nőtől.

A nyomozók kiderítették, hogy a gyanúsítottak egy online megtakarítási és kereskedési szolgáltatást hirdettek. A GMP szóvivője elmondta, hogy az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, az EU-ból, Kínából, Ausztráliából és Hongkongból összesen 150 ember utalt pénzt a csalóknak befektetési szándékkal. A vádlottak kivártak, majd, amikor már jelentős összeget helyeztek letétbe a befektetők, a weboldalt egyszerűen törölték, az összegyűlt pénzt pedig saját számláikra kiutalták.

A nyomozók nem sokkal később kaptak egy fülest, hogy a páros Machesterben tartózkodik, és rajtuk ütöttek. Lefoglaltak egy pendrive-ot, amelyen nagyjából hétmillió font értékű lopott Ethereumot tároltak, néhány nappal később pedig további kilencmillió fontnyi kriptovalutát zároltak egy „online széfben”.

A hatóságok elkezdték visszautalni a károsultak kriptovalutáit, 23 ember már meg is kapta az őt illető összeget.

A szakemberek ismét figyelmeztettek, a kriptokereskedelem nagyfokú technikai tudást igényel, és ha valami túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, az valószínűleg átverés.


Milyen súlyos a helyzet?

A Chainalysis kriptocég januárban nyilvánosságra hozta a 2021-es kripto-bűnügyi jelentését. Kiderült, hogy a csalók tavaly több mint 4 382 milliárd forintnak megfelelő kriptovalutát loptak el és csaltak ki a gyanútlan befektetőktől. A megelőző évhez viszonyítva ez 79 százalékos növekedést jelent.

Az eddigi legveszteségesebb év a 2019-es volt, amikor közel 10 milliárd dollárral gazdagodtak a világ kripto-bűnözői. 2020-ban komoly visszaesés volt tapasztalható a bűncselekmények számában, ez viszont azt eredményezte, hogy idén kiugróan rossz eredmények születtek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gigantikus összeg eltörpül amellett, hogy mekkorát nőtt a teljes kriptopiac az elmúlt évben. 2021-ben 15,8 billió (!) dollár volt a kriptovaluták globális tranzakciós volumene, ennek 0,15 százalékát tették ki az illegális címekkel kapcsolatos utalások. A Chainalysis kutatói szerint a rekordösszeg ellenére az a legmeglepőbb, hogy az illegális akciók száma csupán 79 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy évről-évre csökken a károkozás mértéke a kriptopiacon.

A jelentésről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!