McDonlad's gyorsétterem kivilágítva a naplementében
Fotó: Unsplash

Visszakérték a kollégájával kavaró McDonald’s vezér végkielégítését

A McDonald’s bejelentette, hogy sikeresen megállapodott Steve Easterbrook korábbi vezérigazgatóval, és visszakapta azt a 105 millió dollárt, amit végkielégítésként fizetett a két éve kirúgott szakembernek.


Szigorú szabályok

Steve Easterbrook-ot 2019 novemberében bocsátotta el a McDonald’s, miután kiderült, hogy viszonya volt az egyik beosztottjával. Mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnánk le, fontos leszögezni, hogy nem szexuális zaklatásról van szó. A McDonald’s ugyanis szigorú üzletpolitikát alkalmaz a munkahelyi kapcsolatokban. A magatartási kódex kimondja, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében azok a munkavállalók, akik közvetett vagy közvetlen alárendeltségi kapcsolatban állnak - magyarul az egyikőjüknek valamilyen szinten rendszeresen jelentéseket kell leadnia a másiknak –, nem randizhatnak és nem létesíthetnek egymással szexuális kapcsolatot.

Easterbrook ezt a szabályt minimum három kolléganőjével megszegte, ezért menesztette két éve a gyorsétteremlánc. A kihágás ellenére busás végkielégítésben részesült. Itt azonban még nem ért véget a „megszégyenített” vezető kálváriája.

Visszanyalt a fagyi

2020 augusztusában a Meki beperelte Easterbrook-ot azt állítva, hogy a férfi hazudott és csalást követett el az ellene indított vizsgálatban. A vádak szerint perdöntő bizonyítékokat semmisített meg munkahelyi viszonyaival kapcsolatban.

Az egykori vezető végül bocsánatot kért és visszafizette a 105 millió dollár értékű végkielégítését a gyorsétteremnek.

Az ügy érdekes fordulatot vett, ugyanis amikor a Meki 2020-ban beadta keresetét, a Teamsters Local 237 szakszervezet beperelte a gyorséttermet és az igazgatóság tagjait. Azt nehezményezték, hogy a McDonald’s rendkívül gyorsan lezárta a vezető ellen indított vizsgálatot, a nyomozásban kritikus fontosságú számítógépes szervereket pedig egyszerűen nem ellenőrizték le. Úgy tűnik a friss megállapodásnak köszönhetően végre lezárult az ügy.

Easterbrook utódja, Chris Kempczinski vezérigazgatóként fontos változásokat vezetett be a vállalatnál, amelyeket az alkalmazottak és egyéb érdekelt felek segítségével alakított ki.

A McDonald’s részvényárfolyama 23 százalékkal emelkedett idén, így piaci értéke 204 milliárd dollárra nőtt.

Ne hagyd ki!