Egy nő a laptop előtt.
Fotó: Unsplash

Cégalapítás online? Van még néhány akadálya

Egyre nagyobb az igény arra, hogy videókonferenciákon készüljenek közokiratok. A résztvevők azonosítása körül azonban még sok a kérdőjel.


Megbízhatóan működő algoritmusok kellenek

Egy uniós irányelv kötelezi a tagállamokat arra, hogy 2022. augusztus 1-jétől teljesen online eljárásokat biztosítsanak a kft.-k létrehozására. Azaz, nem kell a bejegyzés helyszíne szerinti országban személyesen megjelenni jogász előtt, mert kötelezik a tagállamokat arra, hogy bevezessék az elektronikus távoli azonosítás eszközeit - számolt be a Napi.hu.

„Ezt a rendszert már alkalmazzák Németországban, Olaszországban, Csehországban és Belgiumban is. Más okiratoknál, például ingatlanügyleteknél azonban szigorúan tiltják a videókonferencia alkalmazását" – mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOOK) elnöke a 32. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon.

Nincsenek olyan megbízhatóan működő algoritmusok, amelyek a kényszerítést ki tudják mutatni. Nem tudjuk, hogy a kamera előtt ülőre nem tartanak-e pisztolyt, ahogy azt sem, hogy valóban kettesben vagyunk-e az érintettel

– mondta Tóth Ádám.

Szűkös technikai háttér

A MOKK elnöke elmondta, a közokiratok videókonferencia keretében történő elkészítésének és előkészítésének ma még számtalan akadálya van.

Azt mindenki elutasítja, hogy a kamera felé tartott személyes okmány elégséges legyen az azonosításhoz.

A technikai keretek országszerte kevés helyen biztosítják az elektronikus azonosításra alkalmas személyi igazolvány használatát.

Szerinte a felsorolt akadályok idővel biztosan el fognak tűnni, és az okiratok egy része virtuálisan készül majd, de a személyes eljárás fenn fog maradni, a hatályos szabályozás szerint a végintézkedéseknél és a személyi állapotot érintő iratoknál kizárólagos marad.

Rekordmagas cégfluktuáció

Az Opten adatai szerint idén szeptemberben 3090 új társas vállalkozás került bejegyzésre, ami az idei évben átlagosnak számít, de felette van a 2013-2020 közötti időszak értékeinek. Törlésre közel 2000 hazai társas vállalkozás került szeptemberben, ami az elmúlt 12 hónap legmagasabb megszűnési értéke. A magas cégalapítási értékek és a magas cégtörlési értékek együttesen rekordmagas cégfluktuációt eredményeznek.

Arról mi is beszámoltunk, hogy 2021 februárjában 3270 cégalapítás került közzétételre, ami igen kiemelkedőnek tűnik mind a gazdaság állapotához, mind a korábbi évek tendenciájához mérten. A februári cégalapítási érték 35 százalékkal haladta meg a cégbejegyzési szempontból igen erős 2020-as havi átlagot is. Az elmúlt évek rekordértéke ugyan 2020 decemberében volt, de attól alig maradt el a februári érték, és a decembert leszámítva utoljára 2014-ben láthattunk ilyen magas cégalapítási számokat.

Ne hagyd ki!