Quentin Tarantino fekete ingben mosolyogva sétál a rajongói előtt
Fotó: Shutterstock

Perre ment a filmstúdió Tarantinóval a Ponyvaregény miatt

A világhírű rendező a közelmúltban bejelentette, hogy az 1994-ben megjelent Ponyvaregény ihlette NFT-ket fog áruba bocsátani. A Miramax stúdiónak nem tetszik az ötlet.Modern problémák

A Miramax beperelte Tarantinót az amerikai szövetségi bíróságon, azt állítva, hogy a rendező akciója sértené a birtokában lévő szerzői jogokat, és félrevezetően azt a látszatot keltené, hogy a stúdió is részt vesz a kezdeményezésben.

Quentin Tarantino november elején hozta lázba a rajongókat, amikor beharangozta, hogy a Ponyvaregény hét vágatlan jelenetét a film eredeti, kézzel írott forgatókönyveivel és a saját magától származó exkluzív audiókommentárokkal NFT-k formájában az OpenSea piacterén árverésre bocsátja. A hírek szerint minden token egy „titkot" is tartalmazni fog, amit csak a vásárló ismerhet meg.

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Kinek van igaza?

Tarantino magatartása arra kényszerítette a Miramaxot, hogy pert indítson egy értékes munkatárs ellen annak érdekében, hogy érvényesítse, megőrizze és megvédje a Miramax egyik legismertebb és legértékesebb filmtulajdonához kapcsolódó szerződéses és szellemi tulajdonjogait

-áll a keresetben.

A stúdió korábban hivatalosan is felszólította a Oscar-díja rendezőt, hogy hagyjon fel a tervével. A perirat szerint Tarantino ügyvédei azt válaszolták, hogy a gyártásban való részvételének köszönhetően részjogokat birtokol a filmből, amelyek lehetővé teszik az NFT-k értékesítését, sőt, még a forgatókönyv publikálását is.

A stúdió állítása szerint Tarantino 1993-ban a szinte minden jogot átruházott a Miramaxnak.

Bart Williams, a Miramaxot képviselő ügyvéd az alábbiakat mondta:

Ez a csoport úgy döntött, hogy meggondolatlanul, mohón és szándékosan figyelmen kívül hagyja a Quentin által aláírt megállapodást, ahelyett, hogy követte volna azt az egyértelmű jogi és etikai megközelítést, hogy kommunikáljon a Miramax-szal az elképzeléseiről.

Az is kiderült, hogy a Miramax is ki akarta használni az NFT-kben rejlő lehetőségeket egy stratégiai, átfogó megközelítéssel, Tarantino viszont keresztbe húzta a számításait. A rendező egyelőre nem tágít az elképzelésétől, így elképzelhető, hogy komoly jogi csata van kialakulóban.

Ne hagyd ki!