Hibázott a Tesla, kártérítés jár a tulajoknak

Hibázott a Tesla, kártérítés jár a tulajoknak

Egyes Tesla Model S tulajdonosok 625 dolláros, azaz nagyjából 190 ezer forintos kárpótlásra jogosultak egy hibás frissítés miatt.


2019 májusában rengeteg kritika érte a Teslát. Ekkoriban röppent fel a hír, hogy Hongkongban egy Tesla Model S elektromos gépjárműnek meghibásodott az akkumulátora, kigyulladt és leégett. A balesetben senki sem sérült meg. A vállalat az üggyel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta ki:

Elővigyázatosságból felülvizsgáljuk a töltési és a hőkezelési beállításokat a Model S és a Model X járműveken, a mai nap folyamán pedig kiadunk egy frissítést, amely növeli az akkumulátor biztonságát és élettartamát.

A frissítés után néhány hónappal, 2019. augusztusában egy Model S tulajdonos, David Rasmussen beperelte a vállalatot, mondván, hogy a frissítés jelentősen csökkentette a jármű teljesítményét, az akkumulátor töltési sebességét, maximális kapacitását és az autó hatótávját. A per szerint 1743 Tesla-tulajdonost érintett a frissítés. A San Francisco-i bíróság a meghozta az ítéletét. A Teslának összesen 1,5 millió dollárt kell fizetnie a károsultaknak, az összeg a felperesek ügyvédi költségeit is tartalmazza.

Még nem végleges

A Tesla kicsit megkésve, 2020 márciusában kiadott egy újabb frissítést, amivel orvosolni akarta a hibát, de ez már csak tűzoltásra volt elegendő. A bírósági dokumentumból kiderült, hogy az elmúlt két évben 1552 jármű akkumulátorát már teljesen helyreállították, 57 villanyautó pedig teljesen új akkumulátorokat kapott. Ezen felül minden érintett 625 dolláros kárpótlásban fog részesülni. A tulajdonosok mellett azoknak is jár a kártérítés, akik lízingelték a járműveket. Az egyezséget decemberben véglegesíthetik.

Ne hagyd ki!