Be kell járniuk dolgozni! Hallatlan!
Fotó: Shutterstock

Zúgolódnak a dolgozók a „Világ legjobb munkáltatójánál”

Néhány hete azzal borzolta a dolgozói kedélyét az Amazon, hogy bejelentette, meg fog válni egy kisvárosnyi alkalmazottjától. A napokban rátett egy lapáttal az óriásvállalat. Visszarendelte az embereit a home office-ból. Tömegek háborodtak fel a döntés miatt.


Ki vannak akadva az Amazon alkalmazottjai: be kell járniuk dolgozni

Andy Jassy az internetes kiskereskedelmi cég, az Amazon vezérigazgatója a héten jelentette be, az alkalmazottjaiknak május 1-től hetente legalább három napot az irodájukban kell dolgozniuk a home office helyett.

A CNBC arról ír, a tech-cégnél dolgozók egy része ezért létrehozott egy Slack-csatornát, és belső petíciót fogalmazott meg, amelyben visszautasítják az intézkedést. A csoport eredetileg 16 ezer tagot számlált, melyből 5 ezren az első napon aláírták a petíciót. A dokumentum az intézkedéssel kapcsolatos aggályok kifejezése mellett számos adatot és tanulmányt közöl, amelyek a távmunka előnyeit hangsúlyozzák.

Az alkalmazottak elégedetlensége visszatükröződik a cég belső hírfolyamán is, az Inside Amazonon, ahol szintén a nemtetszésüket fejezték ki Jassy bejelentésével kapcsolatban.

Azzal, hogy önkényesen, adatokkal való alátámasztás nélkül erőszakolják vissza a dolgozókat az irodákba - annak ellenére, hogy egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy ez a munkavállalók számára rossz döntés -, az Amazon nem tudja betölteni a Föld legjobb munkáltatójának szerepét

- idézi a CNBC által megtekintett képernyőfotókról a Portfolio.

Egy városnyi embert rúg ki az Amazon

Nem ez a cég első idei döntése, amivel borzolja a dolgozói kedélyeit, hiszen óriási leépítésbe kezdett a Jeff Bezos nevével fémjelzett vállalat: 18 ezer alkalmazottjától válik meg.

Világszerte összesen 1,54 millió embert foglalkoztatott az Amazon 2022 harmadik negyedévének a végén. Tehát a mostani tömeges elbocsátás a dolgozóik „csupán” 1,2 százalékát érinti. A legtöbb leépítés az üzleteknél és a People, Experience, and Technology (PXT) divízióban várható.

Bezuhant a globális techszektor

Sorra jelentették be a megszorító intézkedéseket a kisebb-nagyobb techcégek az elmúlt hónapokban világszerte, miután rájuk is rossz hatással voltak a globális gazdasági problémák.

Leépítésbe kezdett a Meta is, hogy teljesíteni tudja a kitűzött 10 százalékos költségcsökkentési tervét. Pedig 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

A szakértők szerint 2022-ben több mint 153 ezer alkalmazottól búcsúzhatott el mintegy ezer techcég, a legtöbbjüktől novemberben.

Ne hagyd ki!