Üres folyosó egy kórházban
Fotó: Shutterstock

Béremelés? Kevesebbet vihetnek haza az egészségügyi szakdolgozók

Hosszas egyeztetések után a kormány 2023 júliusától 18 százalékkal megemelte az egészségügyi szakdolgozók, többek között az ápolók, az asszisztensek és a mentősök bérét. A valós bérnövekedés azonban csak a napokban, azaz augusztus elején fog kiderülni és látszódni. Egyes munkaszerződésekből azonban már kiderült, hogy – amellett, hogy az alapbér sok esetben nőtt – az illetménykiegészítést nem adják oda, így összességében csökkenhet a nettó bér.


A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház egyik dolgozója közösségi oldalán osztotta meg a munkaszerződésének azon módosítását, amiből látszik, hogy az alapbére bruttó 296 ezer forintról 377 ezer forintra nőtt, azonban a korábban járó illetménykiegészítést nem fogja már emellé megkapni. Az alapbér bruttó 81 ezerrel, azaz körülbelül nettó 55 ezer forinttal kecsegtetett, azonban a megvonás miatt valójában 60 ezer forinttal kevesebbet kap kézhez a szakember.

Ez is érdekelhet: Már több mint 10 ezer magyarnak segített egy ápolónő nagy ötlete

A 24.hu cikkéből kiderül, hogy az RTL Híradó felkereste a veszprémi kórházat, hogy megtudják az illetménykiegészítés megvonásának okait, illetve, hogy hány dolgozót is érint ez, de nem kaptak választ. Az érdekképviseletek nyilatkozata szerint nem egyedi eset ez, és a szakdolgozói kamaránál több hasonló esetről hallottak már. Az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával a kórházak opcionálisan maguk dönthetnek erről a bizonyos illetménykiegészítésről.

Ezt is olvasd el: Erőforráshiány, kimerült dolgozók, káosz - Merre tovább egészségügy?

A Független Egészségügyi Szervezet szerint ez a munkáltatói lépés jogellenes és az ilyen helyzetek további felmondásokhoz vezethetnek.

Van egy kormányrendelet, miszerint egy béremelés nem járhat azzal együtt, hogy a munkáltató elvonja azokat az egyéb juttatásokat, amiket korábban saját döntése alapján adott oda a dolgozónak

magyarázta meg a jogellenességetSoós Adrianna, a szervezet munkatársa.

M\u0171t\u0151ben orvosi maszk felk\u00f6t\u00e9se
Ezáltal az a kormányzati szándék, hogy a kollégáknak 18 százalékkal emelkedjen a jövedelme az alapilletmény besorolás következtében, nem fog beteljesülni. Hiszen, ha a munkáltatói részt lecsökkentik, akkor a kettő ki fogja egyenlíteni egymást, és előfordulhat még az is, hogy kevesebb lesz összjövedelme

– részletezte tovább a problémát Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamera elnöke.

Ne hagyd ki!