Ahogy korunk űrbáróinak vállalatai egyre nagyobb sikereket érnek el, úgy akarnak egyre többen dolgozni a magán-űrszektorban. Ahogyan azonban az sejthető volt, egyáltalán nem egyszerű bekerülni.Nagy hatalom, nagy felelősség

Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan néz ki Jeff Bezos űrvállalatának, a Blue Origin-nak a felvételi folyamata, akkor ne keress tovább. A Business Insider nevük elhallgatását kérő jelenlegi és egykori dolgozók, illetve aktuálisan felvételiző jelentkezők segítségével kiderítette, mire számíthatnak az ambiciózus interjúalanyok. Mielőtt belemerülnénk a folyamatba, fontos megjegyezni, hogy a Blue Origin nem erősítette meg az Insider értesüléseit. Továbbá a hírportál csak a mérnökök felvételi eljárásáról kapott információkat. Bár a képhez hozzá tartozik, hogy a nagyjából 4000 munkavállalót számláló állomány nagy részét mérnökök teszik ki. Öveket becsatolni, ugyanis korántsem sétagalopp bekerülni a világ leggazdagabb emberének a cégébe.

Ki itt belépsz…

Ha a jelentkezők pályázata elnyerte a Blue Origin toborzóinak tetszését, akkor a leendő mérnököknek először egy általános jellegű szűrőhíváson kell „átcsusszanniuk". A dolog pikantériája, hogy alkalmanként a pozíciójukhoz tartozó osztály menedzsere hívja fel őket. Ha a pályázó sikerrel vette az első akadályt, akkor a következő feladat egy esszé írása, amelyben ki kell fejtenie, hogy „miért szenvedélyesen elkötelezett az űrrepülés iránt"? Az esszé terjedelme nincs megszabva, ami tovább nehezíti a feladványt. Ez után kezdődik az igazi megmérettetés, a panelinterjú. A panelinterjú során jellemzően 4-7 tapasztalt mérnök faggatja a jelentkezőt, akinek először egy egyórás prezentációban be kell mutatnia a korábbi tapasztalatait és a releváns projekteket, amelyekben részt vett. Ezután minden egyes mérnök személyesen is elbeszélget a pályázóval. A felvételiztetők egyesével fél óráig ostromolják a kiszemeltet. A panelinterjú összesen nagyjából öt órát vesz igénybe, ráadásul szituációs gyakorlatok nehezítiuk. A Blue Origin felvételi eljárása egyáltalán nem számít ipari sztenderdnek, az ágazatban ugyanis inkább a technikai készségekre kíváncsiak, mintsem a szociális skillekre.

Ettől függetlenül a Blue Origin és a SpaceX is megteheti, hogy igen komoly követelményeket támaszt a pályázókkal szemben, ugyanis szinte minden szakember az említett cégeknél szeretne dolgozni. A tradicionálisabb vállalatokhoz, például a Boeing-hez éppen ezért könnyebb bekerülni, mert máshogy nem tudják magukhoz csalogatni a specialistákat. Persze nem véletlenül ilyen nehéz felvételt nyerni az említett cégekhez, ugyanis, ha valaki még az interjúval sem tud megbirkózni, akkor a rá váró feladatok súlya alatt biztosan össze fog roppanni.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!