A Blue Origins űrhajója száll az égen este csillagok között
Fotó: Unsplash

Gyötrelmes állásinterjún lehet bejutni az űrbáró cégéhez

Ahogy korunk űrbáróinak vállalatai egyre nagyobb sikereket érnek el, úgy akarnak egyre többen dolgozni a magán-űrszektorban. Ahogyan azonban az sejthető volt, egyáltalán nem egyszerű bekerülni.Nagy hatalom, nagy felelősség

Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan néz ki Jeff Bezos űrvállalatának, a Blue Origin-nak a felvételi folyamata, akkor ne keress tovább. A Business Insider nevük elhallgatását kérő jelenlegi és egykori dolgozók, illetve aktuálisan felvételiző jelentkezők segítségével kiderítette, mire számíthatnak az ambiciózus interjúalanyok. Mielőtt belemerülnénk a folyamatba, fontos megjegyezni, hogy a Blue Origin nem erősítette meg az Insider értesüléseit. Továbbá a hírportál csak a mérnökök felvételi eljárásáról kapott információkat. Bár a képhez hozzá tartozik, hogy a nagyjából 4000 munkavállalót számláló állomány nagy részét mérnökök teszik ki. Öveket becsatolni, ugyanis korántsem sétagalopp bekerülni a világ leggazdagabb emberének a cégébe.

Ki itt belépsz…

Ha a jelentkezők pályázata elnyerte a Blue Origin toborzóinak tetszését, akkor a leendő mérnököknek először egy általános jellegű szűrőhíváson kell „átcsusszanniuk". A dolog pikantériája, hogy alkalmanként a pozíciójukhoz tartozó osztály menedzsere hívja fel őket. Ha a pályázó sikerrel vette az első akadályt, akkor a következő feladat egy esszé írása, amelyben ki kell fejtenie, hogy „miért szenvedélyesen elkötelezett az űrrepülés iránt"? Az esszé terjedelme nincs megszabva, ami tovább nehezíti a feladványt. Ez után kezdődik az igazi megmérettetés, a panelinterjú. A panelinterjú során jellemzően 4-7 tapasztalt mérnök faggatja a jelentkezőt, akinek először egy egyórás prezentációban be kell mutatnia a korábbi tapasztalatait és a releváns projekteket, amelyekben részt vett. Ezután minden egyes mérnök személyesen is elbeszélget a pályázóval. A felvételiztetők egyesével fél óráig ostromolják a kiszemeltet. A panelinterjú összesen nagyjából öt órát vesz igénybe, ráadásul szituációs gyakorlatok nehezítiuk. A Blue Origin felvételi eljárása egyáltalán nem számít ipari sztenderdnek, az ágazatban ugyanis inkább a technikai készségekre kíváncsiak, mintsem a szociális skillekre.

Ettől függetlenül a Blue Origin és a SpaceX is megteheti, hogy igen komoly követelményeket támaszt a pályázókkal szemben, ugyanis szinte minden szakember az említett cégeknél szeretne dolgozni. A tradicionálisabb vállalatokhoz, például a Boeing-hez éppen ezért könnyebb bekerülni, mert máshogy nem tudják magukhoz csalogatni a specialistákat. Persze nem véletlenül ilyen nehéz felvételt nyerni az említett cégekhez, ugyanis, ha valaki még az interjúval sem tud megbirkózni, akkor a rá váró feladatok súlya alatt biztosan össze fog roppanni.

Ne hagyd ki!