kirúgott dolgozó elhagyja az irodát egy dobozban a személyes dolgaival
Fotó: Shutterstock

Kirúgtak? Ha kidühöngted magad, van 3 tippünk

Az elbocsátási hullámok mostanában számtalan cégen végigsöpörnek, és ki tudja, hol lesz a folyamat vége. Mutatunk három túlélési tippet.


Számos olyan tech óriáscég is megvált munkavállalói egy részétől az utóbbi hónapokban, mint az Amazon, a Meta, a Twitter, az elküldött programozók pedig startupokat alapítanak, ahogy arról mi is hírt adtunk. Ha mi is a kevésbé szerencsések közé tartozunk, van egy pár hasznos lépés, amivel növelhetjük az esélyeinket arra, hogy minél előbb tapra álljunk. A Világgazdasági Fórumon Becky Frankiewicz, a Manpower Group munkaerő-közvetítő cég elnöke és kereskedelmi igazgatója az Insidernek részletesen beszélt arról, hogyan vészelhetik át a nehézségeket és kereshetnek új állást az elbocsátott munkavállalók. A Frankiewicz szerinti három legfontosabb lépés a következő:.

1. Vegyük számba, hogy mit értünk el!

Mielőtt előre tekintünk a következő lépésre, érdemes átgondolni, hogy mit értünk el eddig. Ez a lépés valószínűleg először kisebb lelkiismereti válságot hoz majd, olyan gondolatokkal, mint hogy:

Vajon nem vagyok elég jó? Valamit rosszul csináltam?

Az első dolog, amit tehetünk, hogy a visszatekintés során büszkén végigvesszük azokat a dolgokat, amiket elértünk. Akár készíthetünk egy listát is ezekről, így építve a saját önbizalmunkat.

2. Fókuszáljunk az önéletrajzunkban a készségekre!

A Monster 2023 Work Watch jelentése szerint a toborzók legnagyobb kihívása 2023-ban a munkavállalók készségeinek hiánya lesz.

Nagyon fontos, hogy frissítsük az önéletrajzunkat, és biztosítsuk, hogy az a készségeinket is tükrözi, nem csak az eddigi munkáinkat. A munkáltatók egyre inkább a készségeket keresik: tanulékonyság, alkalmazkodóképesség, agilitás, kíváncsiság, kommunikációs készség − hozzuk ezeket előre. Ne csak az eredményeinkről beszéljünk!

− mondta Frankiewicz.

3. Nézzünk a dolgokra más szemszögből?

Érdemes megfontolni egy karrier coach felkeresését, aki friss szemmel ránéz az önéletrajzunkra, esetleg módosításokat javasol, valamint tágabb értelemben is segít az álláskeresés során. Ha már régebb óta nem kerestünk állást, különösen hasznos lehet a külső segítség valakitől, aki ismeri az aktuálisan keresett készségeket.

Ne hagyd ki!