A toborzó épp kezet fog egy friss diplomás jogásszal az interjúja után, egy fehér asztal felett beszélgetnek, amin könyvek, füzetek, papírok és egy okostelefon látható
Fotó: Shutterstock

Forintban havi ötmilliót is kereshetnek a friss diplomások a briteknél

Rég nem látott munkaerőhiány sújtja a brit gazdaságot, óriási verseny indult a tehetséges munkavállalókért. A friss diplomások remek alkupozícióból indították az évet, de a technológiai és az online kereskedelmi szektorban is kiemelkedő fizetésekre lehet számítani-írja a BBC.A vírus hatása

A Robert Walters toborzócég pénzügyi igazgatója, Alan Bannatyne arról beszélt a BBC-nek, hogy nagyon nehéz helyzetbe került az Egyesült Királyság gazdasága, ugyanis az elmúlt hónapokban rengeteg ember döntött a pályaelhagyás mellett egy jobb állás, fizetés reményében. A szakemberhiány azt eredményezte, hogy a vállalatok tetemes fizetésemeléseket vezettek be a magmaradt munkaerő megtartása érdekében.

A minimális fizetésemelés mértéke 15 százalékra tehető, de egyes munkáltatók akár 50 százalékkal is növelik dolgozóik fizetését. Hacsak nem történik valami jelentős esemény, a 2022-es év még gyümölcsözőbb lesz a munkavállók számára

-mondta Bannatyne.

Kifejtette, hogy a hagyományos kiskereskedőket és a légitársaságokat durván megtépázta a járvány gazdasági hatása, ezért sok esetben az év végi bónuszok is elmaradtak. Az online kereskedők és a technológiai vállalatok kapva kaptak az alkalmon, és mindent megtettek azért, hogy a bukdácsoló iparágak szakembereit átcsábítsák magukhoz. Többnyire sikerrel jártak.

Most éri meg váltani

Remekül példázza a brit helyzetet, hogy a toborzócég története legsikeresebb decemberét tudhatja maga mögött. Nettó globális nyeresége 39 százalékkal szárnyalta túl a megelőző hónapot. Az év utolsó három hónapjában a kereslet az ázsiai csendes-óceáni térségben volt a legerősebb, de a munkaerőhiány világszerte éreztette hatását.

A BCL Legal toborzócég és a Vacancysoft adatszolgáltató kutatása rámutatott, hogy a szakképzettség hiánya erősen szembetűnő volt a jogászok, ügyvédek körében. Az említett szakterületeken (Londonban) 131%-kal nőtt a betöltetlen pozíciók száma tavaly január és november között az előző év azonos időszakához képest.

Egy frissen végzett jogász jelenleg nagyjából 150 ezer fontos, átszámítva közel 64,5 millió forintos éves fizetésre számíthat. És ebben az összegben a bónuszok nincsenek benne.

A bankok is emelték a kezdőfizetéseket, továbbá az Aldi, a Lidl és a Morrisons után a Sainsbury's szupermarket is felemelte a kezdő órabért 10 fontra.

A bónuszokat is tartalmazó átlagbér növekedése augusztus és október között éves szinten 4,9%-ot tett ki a szigetországban.

Ne hagyd ki!