A járvány ellen az oltás a legbiztosabb védekezési módszer, így ne fogják lezárni az országot
Fotó:123RF

Kormányinfó: Jön a negyedik hullám, de az országot nem tervezik lezárni

A járvány negyedik hulláma Magyarországra is megérkezik, de alapvetően el fog térni az első háromtól, ezért a kormány is másfajta intézkedésekkel készül rá, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.


Mindenki oltassa be magát!

5,7 millió ember már megkapta legalább az első oltását, 5,5 pedig mindkét adagot. A fertőzésből kigyógyultakkal együtt 6 millió fölött van a védettek száma. A miniszter azt is kifejtette, a védőoltás az egyetlen hatékony védekezési eszköz a fertőzés ellen, ezért arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát. Van miből, jelenleg csaknem nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre.

Nem várhatóak lezárások, munkahelyi korlátozások, az iskolák is rendben elindulnak

- mondta a miniszter, aki egy kérdésre válaszolva ezt azzal egészítette ki, hogy a beoltottaknak nem lesznek szigorítások.

Nyugdíjprémium, szja-visszatérítés

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a második negyedévben (a megelőző év azonos időszakához képest) 17,9 százalékos volt a gazdasági növekedés, ami a harmadik legmagasabb Európában, ráadásul Magyarország ott van a között a négy ország között, amelyek gazdasági teljesítménye elérte a járvány előtti szintet. A családi adóvisszatérítésről azt mondta a miniszter, a negyedéves adat azt jelzi, megvalósulhat. Ugyanez a helyzet a nyugdíjprémiummal, amely Gulyás szerint eddig soha nem látott mértékű lehet idén. Hozzátette: az elemzők jelenleg 6 százalék fölötti egész éves GDP növekedéssel számolnak.

  Mi is ez az szja-visszatérítés?

A kormányfő egy júniusi konferencián beszélt arról, hogy a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság, sokaknak hozzá kellett nyúlniuk a tartalékaihoz. Ezért, ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos (éves) GDP-növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amelyet 2021-ben befizettek a költségvetésbe. Azt is megjegyezte, a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t kell a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent a költségvetésnek.

A nyugdíjprémium összege 80 ezer forint lehet, korábbi cikkükben részletesen bemutattuk az erre vonatkozó számítást.

Ne hagyd ki!