Van köztük olyan is, amivel igen jól lehet keresni
Fotó: Shutterstock

Itt a 10-es toplista a legkevésbé stresszes foglakozásokról

Egy friss kutatás eredményéből kiderül, melyek lehetnek a legkevésbé stresszes foglalkozások manapság. A felmérésben majdnem 900 munkakört vettek górcső alá. A tízes listán akad olyan is, amellyel egész jól lehet keresni.


A legkevésbé stresszes tíz foglalkozás

A stresszszintjük alapján sorolt be 873 foglalkozást az USA munkaügyi minisztériuma alá tartozó Amerikai Pszichológiai Társaság az idei Work in America felmérésében. Mint közölték, a lakosság 77 százaléka számolt be munkahelyi stresszről. A szervezet olyan 0-tól 100-ig terjedő skálán lőtte be a munkakörök stresszfaktorát, ahol a 100-as a legstresszesebb munka. De mutatjuk a tíz legkevésbé stresszes hivatást:

  1. Térképész és fotogrammetrikus (52)
  2. Környezetvédelmi közgazdász (52)
  3. Csomagoló- és töltőgépkezelő (52)
  4. Levéltáros (53)
  5. CNC-programozó (53)
  6. Villamosberendezés-összeszerelő (53)
  7. Ipari ökológus (53)
  8. Üzemanyagcella szakmérnök (54)
  9. Autópálya karbantartó (55)
  10. Gépi adagoló- és rakodómunkás (56)

A Portfolio megjegyzi, a felsorolásban szereplő munkaköröl közül csupán a környezetvédelmi közgazdász üti meg az évi 100 ezer dolláros (35,4 millió forint) átlagbért az USA-ban. A legkevesebbet pedig csomagoló- és töltőgépkezelőként lehet keresni, átlagosan 36 ezer dollárt (12,7 millió forint) évente.

Hat élelmiszer, amit kerülj, ha stresszes az életed

Egyébként bizonyos ételek fogyasztása is hatással van szervezetünk stresszhormonszintjére, ezért alvási problémákat és szorongást válthatnak ki a Clean Plates szerint.

A stresszhormonszintünket számtalan tényező befolyásolhatja, többek között a táplálkozásunk. Habár nincs olyan étel, amely közvetlen módon váltaná ki a stresszt fogyasztójából, néhány közülük hozzájárulhat a stresszhormonszint ingadozásához

- idéztük Chrissy Arsenault diatetikust néhány hete.

A szakember hozzátette, a szervezet legfőbb stresszhormonja a kortizol, melynek az emelkedése megnöveli a pulzusszámot és a vérnyomást is.

Sorolunk hat olyan élelmiszert is, amelyek fogyasztását érdemes lehet kerülni stresszes élet esetén, hiszen hozzájárulhatnak a magasabb stresszhormonszinthez.

Kávé: A koffein egy stimuláns a kávéban. Növekedett vérnyomás- és stresszhormonszintet eredményezhet. Hatására a szervezetben adrenalin szabadul fel, illetve megugrik a kortizolszint. Emellett nehezítheti az elalvást, így szorongáshoz vezethet.

Sós ropogtatnivalók: Az olyan magas nátriumtartalmú élelmiszerek, mint például a feldolgozott élelmiszerek vagy a sós nassolnivalók, megemelhetik a vérnyomásszintet, így okoznak stresszt a szervezetben.

Vörös húsok: A vörös húsok fogyasztása növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának és néhány rákos megbetegedésnek a kockázatát. A nagy mennyiségben bevitt vörös hús túl sok telített zsírsavat tartalmazhat, ami gyulladást és megnövekedett stresszhormonszintet eredményezhet.

Édességek: A magas cukortartalmuk miatt nagyon megugorhat a vércukorszint, aminek hatására a stresszhormonszint is jócskán emelkedhet. Azonban amilyen gyorsan megemelkedik, ugyanolyan gyorsan le is zuhanhat. Ezek a fluktuációk a hangulatunk mellett az energiaszintre is hatással vannak. Megnövelhetik a kortizolszintet, ami szorongást eredményezhet.

Rántott ételek: Jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak telített és transzzsírokkal, amelyek fokozott kortizoltermelést kiváltva gyulladást és oxidatív stresszt idézhetnek elő a szervezetben.

Alkohol: Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása felboríthatja az alvási ciklust. Továbbá dehidratálhat, így a kortizolszint megugrásával járhat.


Ne hagyd ki!