Egyes ételek és italok nagyobb mennyiségű fogyasztása akár a stresszhormonszintre is hatással lehet. Ez különösen veszélyes, ha egyébként is stresszes életet él az ember. Mutatunk hat élelmiszert, amelyek erőteljesebb fogyasztását érdemes lehet kerülni.
Egyes élelmiszerek fogyasztása is növelheti a stresszhormonszintet
Bizonyos ételek fogyasztása hatással van szervezetünk stresszhormonszintjére, ezért alvási problémákat és szorongást is kiválthatnak a Clean Plates szerint.
A stresszhormonszintünket számtalan tényező befolyásolhatja, többek között a táplálkozásunk. Habár nincs olyan étel, amely közvetlen módon váltaná ki a stresszt fogyasztójából, néhány közülük hozzájárulhat a stresszhormonszint ingadozásához
- idézi Chrissy Arsenault diatetikust a Magyar Mezőgazdaság.
A szakember hozzátette, a szervezet legfőbb stresszhormonja a kortizol, melynek az emelkedése megnöveli a pulzusszámot és a vérnyomást is.
Sorolunk hat olyan élelmiszert, amelyek fogyasztását érdemes lehet kerülni stresszes élet esetén, hiszen hozzájárulhatnak a magasabb stresszhormonszinthez.
Kávé: A koffein egy stimuláns a kávéban. Növekedett vérnyomás- és stresszhormonszintet eredményezhet. Hatására a szervezetben adrenalin szabadul fel, illetve megugrik a kortizolszint. Emellett nehezítheti az elalvást, így szorongáshoz vezethet.
Sós ropogtatnivalók: Az olyan magas nátriumtartalmú élelmiszerek, mint például a feldolgozott élelmiszerek vagy a sós nassolnivalók, megemelhetik a vérnyomásszintet, így okoznak stresszt a szervezetben.
Vörös húsok: A vörös húsok fogyasztása növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának és néhány rákos megbetegedésnek a kockázatát. A nagy mennyiségben bevitt vörös hús túl sok telített zsírsavat tartalmazhat, ami gyulladást és megnövekedett stresszhormonszintet eredményezhet.
Édességek: A magas cukortartalmuk miatt nagyon megugorhat a vércukorszint, aminek hatására a stresszhormonszint is jócskán emelkedhet. Azonban amilyen gyorsan megemelkedik, ugyanolyan gyorsan le is zuhanhat. Ezek a fluktuációk a hangulatunk mellett az energiaszintre is hatással vannak. Megnövelhetik a kortizolszintet, ami szorongást eredményezhet.
Rántott ételek: Jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak telített és transzzsírokkal, amelyek fokozott kortizoltermelést kiváltva gyulladást és oxidatív stresszt idézhetnek elő a szervezetben.
Alkohol: Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása felboríthatja az alvási ciklust. Továbbá dehidratálhat, így a kortizolszint megugrásával járhat.
Sokan küzdenek magas vérnyomással
Egyébként több kockázati tényezője van a hipertóniának. Ezek közé sorolható például az életkor, a stressz, a mozgáshiány, a genetika vagy a túlzott mennyiségű sófogyasztás. A Centers for Disease Control and Prevention szerint minden negyedik 20 és 44 év közötti ember küzd magas vérnyomással, ami elősegítheti akár a szívroham vagy a stroke kialakulását is.
Magas vérnyomásnak számít a 130-as vagy annál magasabb szisztolés nyomás (ekkora nyomást gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szív ver), illetve a 80-as vagy nagyobb diasztolés nyomás. Hipertónia fellépésekor fontos orvoshoz fordulni. Azonban egészséges életmóddal és táplálóbb étrenddel is csökkenthető a vérnyomás.