Magyarországon is ismerős lehet ez a hangnem
Fotó: Shutterstock

Nem finomkodnak a gyengén teljesítőkkel a Facebooknál

A Facebook anyavállalatát, a Metát is elérte a létszámleépítési hullám. A napokban új szintre értek az elbocsátások a cégnél: a csúcsvezetők közölték, hogy a középvezetőik vagy elkezdenek rendesen dolgozni, vagy ők is kereshetnek más munkahelyet.


Elbocsátások a Metánál is

A Meta a dolgozói 13 százalékát, nagyjából 11 ezer embert bocsátott el a közelmúltban annak érdekében, hogy csökkentse a kiadásait. Azonban a Bloomberg szerint további alkalmazottak kerülhetnek az utcára.

A vállalat csúcsvezetői arra utasítottak számos menedzsert, hogy kezdjenek el rendesen dolgozni, vagy keressenek új munkahelyet. A portál belső információkra hivatkozva arról ír, hogy a Meta a hetekben új, a munkára vonatkozó irányelveket is közöl az alkalmazottakkal. Előreláthatóan a jövőben a csoportvezetők és a hasonló beosztásban lévők nem másokért lesznek felelősek, hanem nekik is kódolniuk kell, vagy részt kell venniük a kutatómunkában.

A HVG megjegyzi, Mark Zuckerberg a leépítések után arról beszélt az alkalmazottjainak, hogy a vállalat továbbra is lassú és robosztus. Ezért 2023-at a „hatékonyság évének” kiáltotta ki a Meta. A hatékonyság-növelés érdekében a vállalt arra készülhet, hogy tovább csökkenti a középvezetői számát, és leépíti a rosszul teljesítő projekteket.

A Meta a leépítéseket azzal is indokolja, hogy így tudja teljesíteni a kitűzött, 10 százalékos költségcsökkentési tervét. 2022 második negyedévének a végén több mint 83 ezer alkalmazottjuk volt, ami 32 százalékos létszámgyarapodást jelentett egyetlen év alatt. De az új munkavállalók java a Reality Labshoz került, ahol a legtöbb folyamatban lévő projektet kaszálták el tavaly, és a legnagyobb veszteséget termelte.

Bezuhant a globális techszektor

A Meta mellett sorra jelentették be a megszorításokat a kisebb-nagyobb techcégek világszerte az elmúlt hónapokban a globális gazdasági problémákra hivatkozva. A Jeff Bezos nevével fémjelzett internetes kiskereskedelmi óriás, az Amazon sem marad ki a sorból.

18 ezer alkalmazottjától válik meg az cég. Globálisan összesen 1,54 millió embert foglalkoztatott a vállalat 2022 harmadik negyedévének a végén. Tehát a mostani tömeges elbocsátás a dolgozóik „csupán” 1,2 százalékát érinti. A legtöbb leépítés az üzleteknél és a People, Experience, and Technology (PXT) divízióban várható.

A szakértők szerint tavaly több mint 153 ezer alkalmazottól búcsúzhatott el mintegy ezer tech cég, a legtöbbjüktől novemberben. Azonban az elbocsátási hullám még tart.

Ne hagyd ki!